Zo creëer je een assertieve mindset

Assertiviteit uit zich door middel van communicatie. Vaak wordt vergeten dat assertief communiceren niet alleen gaat over de communicatie tussen jou en een ander, maar ook over die met jezelf. Sterker, daar begint het allemaal mee. Als de communicatie met jezelf goed op orde is, vormt dat de basis voor assertieve communicatie met anderen.

Assertief denken

Een ander woord voor communiceren met jezelf is denken. Je denkt de hele dag door. Denken betekent in de praktijk: ergens een oordeel over geven. Wit/ zwart, goed/ slecht, mooi/ lelijk. In gedachten vind je overal wat van. En vooral ook van jezelf.

Motiverend of bestraffend

Assertief communiceren begint bij een constructieve innerlijke dialoog. Ga eens na of je positieve gedachten hebt over jezelf. Spreek jij jezelf met een motiverende stem toe? Of ben je negatief en praat je vaak boos, beschuldigend, kritisch of bestraffend tegen jezelf?

Bewust stil staan

Sta eens bewust stil bij jouw eigen gedachten. Welke oordelen heb jij gedurende de dag over jezelf en welke zijn positief? Focus je op de positieve gedachten door ze op te schrijven en goed tot je door te laten dringen. Voel wat deze opbouwende gedachten met je doen.

Jouw negatieve gedachten

Maak vervolgens een lijstje van alle negatieve gedachten. Het is niet de bedoeling dat jij je op deze negatieve gedachten gaat focussen. Maar dat je op zoek gaat naar de tegenpolen van deze gedachten. Elke negatieve gedachte heeft ook een positieve zijde. Als je deze maar wilt zien. Een voorbeeld:

Je kent het misschien wel. Er gaan allerlei zaken mis en voordat je het weet maak jij jezelf in gedachten voor van alles en nog wat uit. Vaak ben jij je er niet eens goed van bewust wat je op zo’n moment precies over jezelf denkt en hoe jij jezelf toespreekt. Je gebruikt woorden als ‘stom’, ‘fout’, ‘mislukking’, ‘afgang’, ‘schaamte’, enz. Die woorden missen hun doel niet. Als je ze een paar keer herhaalt worden het overtuigingen. Dan BEN je een mislukking, een fout, een afgang. Tenminste dat geloof je. Het is verankerd in je brein.

Als je op zoek gaat naar de andere kant van je gedachten, vervang je negatieve statements door positieve. Je gaat op zoek naar wat er wel goed ging, en complimenteert jezelf daarmee. En in plaats van boos te reageren omdat je ‘zo stom was om dit of dat te doen’, reageer je opgetogen, omdat je zo ontzettend veel geleerd hebt vandaag. Dit soort gedachten zorgen ervoor dat je positieve overtuigingen over jezelf verankert in je brein. Het maakt dat je jezelf de moeite waard gaat vinden.

Richt je voortaan op:

  • Wat er goed ging
  • Mogelijkheden
  • Kansen
  • Voordelen
  • Wees aardig door:
  • Vergeven
  • Complimenteren
  • Motiveren
  • Inspireren

Onthoud: Negatief denken over jezelf is agressieve communicatie. Het is schadelijk en belet je om de beste versie van jezelf te worden. Positief denken over jezelf is assertieve communicatie. Je komt in een flow terecht van zelfexpressie, groei en vooruitgang. Je hebt altijd een keuze. Support jij jezelf? Of laat jij jezelf als een baksteen vallen?

Communicatie met jezelf: lichaamstaal

Lichaamstaal vormt een belangrijk onderdeel van communicatie. Zelfs meer dan vijftig procent! Het doet meer met toehoorders dan stemgebruik en de inhoud van je verhaal. Je drukt er bijvoorbeeld mee uit hoe jij je voelt en welke emotie je wilt overbrengen. En je benadrukt er woorden mee, zet ze kracht bij, of juist niet. Maar lichaamstaal werkt ook andersom, zo heeft onderzoek uitgewezen. Door lichaamstaal te gebruiken, beïnvloed je ook jouw eigen emoties en gevoel.

Klein of groot

Voel jij je minderwaardig, durf je niets te zeggen? Dan maak jij je onwillekeurig klein. Je krimpt ineen. Vaak zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Wie zich zelfverzekerd voelt daarentegen maakt zich groot. En staat met beide benen stevig op de grond. Een winnaar gooit zijn handen in de lucht. En wie gelukkig is, heeft een lach op z’n gezicht.

Van angst naar lef

Zodra jij lichaamstaal en/ of gezichtsuitdrukkingen gebruikt die mensen laten zien als ze zich zelfverzekerd, een overwinnaar of gelukkig voelen, geef je een positief seintje af aan jouw brein. En gaat jouw mind hier op reageren. Als je er consequent mee aan de slag gaat, helpt dit om gevoelens van onzekerheid om te zetten in zekerheid, een verliezersmentaliteit te transformeren naar die van een winnaar en angst in lef.

Tip:

Bestudeer de lichaamstaal van mensen die zelfbewust, charismatisch en assertief zijn. En doe het na. Oefen flink, zodat het een automatisme wordt om er te stáán, jezelf groot te maken en ruimte in te nemen. Jouw gevoel over jezelf zal er positief door beïnvloed worden.

Zodra je werk maakt van assertieve communicatie met jezelf, zowel verbaal als non-verbaal, creëer je een solide basis om assertief te communiceren met anderen.

 Inschrijven

Meer dan 28.000 professionals volgden onze trainingen.
wwf ah
nuon menzis
rabobank ohra
mvj kpn
fiat perry sports
philips ing
tno tu-delft
abp abn
achmea ahoy
asr aviko
bp cz
danone dnb
dela fontys
gemeente utrecht haagse hogeschool
ahold politie
reaal unilever
veghel venlo
zwitserleven interpolis
knvb nn
nhl eneco
shell vu wageningen