Hoe krijg je een zaal met mensen stil…
Je gaat een zaal vol mensen toespreken en het is een geroezemoes van jewelste. Hoe krijg je jouw publiek stil en bereid om met volle aandacht naar je te luisteren? In de video hieronder demonstreer ik hoe je dit doet. Zowel bij aanvang van een presentatie als wanneer interactieve elementen gaandeweg rumoer teweeg brengen.
Zo worden mensen bereid om met volle aandacht naar je te luisteren
Plaats jezelf, wanneer je een zaal gaat toespreken, altijd volop in de spreekwoordelijke schijnwerpers. Neem plaats in het midden, zodat je letterlijk in het middelpunt van de belangstelling staat. Daarmee toon je lef en wek je vertrouwen. Het maakt dat mensen je natuurlijkerwijs willen volgen.
De juiste houding
Neem de nul-houding aan. Dit betekent fier rechtop. Voeten iets uit elkaar op schouderbreedte. Je tenen liggen ontspannen in je schoeisel. Ontspan je schouders en laat je armen losjes langs je lichaam hangen. Je handen mogen eveneens ontspannen zijn. Bal ze dus niet tot vuisten. En ga ook niet aan je kleding zitten friemelen. Zorg ervoor dat je knieën niet op slot zitten en je gewicht ietwat op de bal van je voorvoet rust. Je bent zo op een prettige wijze naar je publiek toe gericht. Ook is het nu mogelijk om tijdens het spreken even van je ene been op het andere te gaan staan.
Lichaamstaal werkt trouwens naar twee kanten. Je geeft hiermee niet alleen een signaal af naar anderen, je eigen brein reageert er eveneens op. Als jij je klein maakt, ga je je onzeker voelen. Zodra jij je groot maakt, neemt je zelfvertrouwen toe.
De meest gemaakte fouten
Nu je op de juiste plek staat en de beste houding hebt aangenomen, is het tijd voor de volgende stap. De meest gemaakte fouten wat dat betreft zijn:
‘Test, test’, in de microfoon roepen…
Sssssst-geluiden maken…
Gewoon maar beginnen voordat het absoluut stil is…
Letterlijk om stilte vragen…
Regisseren met je ogen
Een zaal stil krijgen vraagt echter niet om regie met je stem, maar om het regisseren met je ogen. Het is een visueel proces, voor honderd procent. Je kijkt rond of iedereen bereid is om naar je te luisteren. En daarbij draai je je hoofd goed mee in de richting waarin je kijkt. Je zorgt er onderwijl voor dat je ogen in het midden blijven.
Zie je een groepje mensen praten? Laat je blik op hen rusten totdat zij stil zijn. Herhaal dit totdat iedereen zijn mond houdt en jouw kant op kijkt. Zijn er mensen bezig met hun mobiel? Blijf ook in dit geval gericht kijken, totdat je de aandacht hebt.
Blijf op deze wijze regisseren met je ogen totdat je een speld kunt horen vallen. En regisseer dan nog even kort de stilte door rond te blijven kijken. Begin dan pas met spreken. Spreek in een niet te snel tempo en laat onderwijl je blik over de aanwezigen glijden.
Blijven kijken loont
Ook tijdens het verdere verloop van je presentatie speelt je manier van kijken een grote rol. Je blijft je luisteraars aankijken, van links naar rechts en weer terug. Doe het niet vluchtig, maar met aandacht. Je wilt immers dat de informatie die jij geeft daadwerkelijk kan indalen. Dit doe je door lang genoeg naar mensen te kijken om te controleren of zij begrijpen wat jij zegt. Registreer je een keer dat iemand even niet oplet? Laat dan je blik wat langer op die persoon rusten. Hij of zij zal daardoor weer snel bij de les zijn.
Hoe krijg je een zaal met mensen stil d.m.v. kijken, is een onderdeel van visueel regisseren. Wil je daar alles over weten en dit oefenen in de praktijk? Schrijf je dan in voor een van onze presentatietrainingen.
We zorgen er samen voor dat je dit in de vingers krijgt. Naast alle andere presentatie skills natuurlijk!