Zo laat je tijdens je presentatie een blijvende indruk achter...

Zo laat je tijdens je presentatie een blijvende indruk achter...

We kennen het allemaal. Je leest een goed boek en in een mum van tijd vergeet je alles om je heen. Je wordt in het verhaal gezogen. Je brein koppelt beelden aan de scenes die de auteur beschrijft. En voordat je het weet ga je zelfs de emoties van de hoofdpersoon meebeleven. Dankzij de film die zich in je hoofd afspeelt blijft het verhaal goed hangen.

Zo werkt het ook met spreken. Als je visueel spreekt, zien je toehoorders daar beelden bij. En maakt je verhaal een blijvende indruk.

Maar hoe spreek je op zo’n wijze dat jouw toehoorders hun eigen beelden gaan vormen?

Zie het voor je!

Dat doe je door voor je te zien wat je vertelt. Heb je het over een trein? Zie de coupé met mensen voor je en beschrijf dit. Vertel je over een boswandeling? Zie het bospad omgeven door bomen voor je laat anderen meegenieten van wat je ziet.

‘Ik liep op een bospad ’, wordt dan bijvoorbeeld: ‘Ik liep door een prachtig bos. Langs het pad waarover ik liep zag ik dikke bomen staan, met takken vol bladeren die tot op de grond reikten. Ik heb nog nooit zoveel verschillende tinten groen door elkaar gezien...’ 

Draai je ogen

Kost dit je moeite? Draai dan je ogen af en toe links of rechts omhoog. De beelden komen vanzelf. Als je er op gaat letten zie je dat mensen die goed beeldend vertellen hun ogen af en toe onbewust naar boven draaien. Je kunt dit ook bewust toepassen.

Waarschijnlijk maak je trouwens al regelmatig gebruik van visueel spreken. Bijvoorbeeld als je enthousiast over je afgelopen vakantie aan vrienden of collega’s vertelt. Op zulke momenten gaat dat automatisch. En zie je tijdens het vertellen dat prachtige strand voor je, de ondergaande zon, de straatjes waar je doorheen slenterde en de bouwwerken die je bekeek. Maak er voortaan een gewoonte van om dat voortaan tijdens elk spreekmoment te doen.

Valkuil

Verwar visueel spreken niet met het letterlijk gebruik maken van beelden, bijvoorbeeld door het inzetten van PowerPoint of Prezi. Het lijkt een prima manier om de aandacht van je toehoorders vast te houden en je verhaal meer impact te geven. Maar dat is het in veel gevallen niet.

Zodra je visueel spreekt, maken je toehoorders er hun eigen ideaalbeelden bij en komt jouw boodschap het beste over. Zodra je hen een beeld voorschotelt via PowerPoint of Prezi laat je niets aan de fantasie van je publiek over. En loop je het risico de film in hun hoofd te verstoren.

Aandacht

Vanzelfsprekend zijn er momenten dat het wel noodzakelijk is om Powerpoint of Prezi in te zetten. Bijvoorbeeld als een architect zijn ontwerp presenteert. Maar zodra het niet nodig is om letterlijk beeld in te zetten, maak dan altijd gebruik van visueel spreken. Je houdt de aandacht van je publiek vast, het verhaal gaat voor hen leven en het belangrijkste: het beklijft!

Meer dan 28.000 professionals volgden onze trainingen.
wwf ah
vattenfall menzis
rabobank ohra
mvj kpn
fiat perry sports
philips ing
tno tu-delft
abp abn
achmea ahoy
asr aviko
bp cz
danone dnb
dela fontys
gemeente utrecht haagse hogeschool
ahold politie
reaal unilever
veghel venlo
zwitserleven interpolis
knvb nn
nhl eneco
shell vu wageningen