Presenteren oefenen
In hoeverre heeft presenteren oefenen zin? ‘Heel veel’, zullen de meeste mensen zeggen. Toch denken we daar bij SPREEK heel anders over. We laten onze cursisten ervaren dat je presentatie voorbereiden nauwelijks tijd, laat staan oneindig veel oefenen, kost en daardoor ook nog eens meer impact oplevert. Lees hier hoe dat kan…
Hoe kun je het beste een presentatie voorbereiden?
Laten we beginnen met de uitzonderingen. Want natuurlijk is een presentatie voorbereiden handig voor een CEO van het multinational die iets groots organiseert en voor een koning die een belangrijke toespraak gaat houden. Een president die het volk wil toespreken heeft er ook baat bij. Maar voor 99,98 procent van alle overige presentaties geldt dat een voorbereiding pas goed is als die nauwelijks tijd kost.
Storytelling
Je presentatie voorbereiden op de juiste manier houdt in: schrijf je presentatie niet uit, want het hoort storytelling te zijn. Storytelling stamt uit een tijd waarin mensen nauwelijks konden lezen of schrijven. De verhalenvertellers uit die tijd hadden geen computer, er waren geen theoretisch opgestelde regels met betrekking tot de volgorde van een verhaal en er waren zeker geen storydesigners. Deze mensen wisten de verhalen van vader op zoon en van moeder op dochter echter toch zo goed door te geven dat wij er er geschiedenisboeken, speelfilms en bijvoorbeeld een bijbel aan over hebben gehouden.
Presenteren vanuit je denken
Het nadeel van je presentatie wel voorbereiden door middel van uitschrijven, uit je hoofd leren en oefenen is dat je gaat presenteren vanuit je denken. En dat is nu juist niet wat storytellers van oudsher deden. Want spreken vanuit je denken resulteert in het spuien van data en daar zit een publiek nooit op te wachten. Bij data wordt trouwens vaak gedacht aan kille cijfers, saaie materie en vakjargon, maar er valt nog veel meer onder, namelijk: alles wat je vertelt, maar niet beschrijft.
Aan het denken voorbij gaan
Tijdens onze trainingen worden daarom geen presentaties uitgeschreven. Wel leren we je hoe je aan het denken voorbij gaat. Want iets beschrijvend vertellen kan alleen als je het denken links laat liggen, voor je ziet wat je wilt vertellen en dit doorgeeft aan je publiek. Je raakt dan volkomen in flow. Ook leer je van ons hoe je meteen de draad weer oppakt als je even uit flow raakt tijdens een presentatie. We noemen deze vorm van informatie doorgeven, visueel spreken. Het is de beste manier om te presenteren als je iets met impact wilt overbrengen.
Wat is wel een goede voorbereiding van een presentatie?
Hoe je een presentatie wél voorbereidt volgens onze methode is: begrijpen waarover je wilt vertellen en weten wie je publiek is en wat zij van jou willen weten. Als het goed is heb je die informatie paraat, want je wordt immers niet gevraagd om een presentatie te geven over iets waar je totaal geen verstand van hebt…
Nooit meer om woorden verlegen
Als je begrijpt wat je wilt vertellen en wat je publiek wil horen, zit je nooit om woorden verlegen. Ze rollen vanzelf uit je mond. Je staat voor een groep en steekt van wal. Dus zonder over de formulering van je eerste zin en de vervolgzinnen na te denken. Je komt hiermee onmiddellijk in flow terecht.
Waarom visueel spreken een goede presentatie oplevert
De kracht van visueel spreken is enorm. Want door voor je te zien wat je wilt vertellen (dat kunnen trouwens ook gevoelsbeelden zijn) en dit door te geven, tover je een film op het innerlijke beeldscherm van je toehoorders. Het gevolg is dat verschillende delen van hun brein actief worden. Kom je enkel met data aan dan is die activiteit veel minder.
Oefening om zelf te doen
Je kunt visueel spreken eenvoudig zelf oefenen. Vertel hardop iets over je laatste vakantie, of over een ander onderwerp waar je enthousiast over bent. Aan het denken voorbij en gewoon beginnen. Start bij het eerste beeld wat je te binnen schiet. Het verhaal ontvouwt zich vanzelf.
Extra voordeel van visueel spreken
Visueel spreken is echt de moeite waard. Het zorgt trouwens niet alleen voor een goede presentatie waar je beter uit de verf komt dan veel andere sprekers, maar ook dat je in iedere andere situatie prettig bent om naar te luisteren. Gesprekken zullen bijvoorbeeld beter verlopen en meer van toegevoegde waarde zijn als je voor je ziet wat je vertelt en dit doorgeeft.
Leer visueel spreken in de praktijk
Wil je hier meer over weten en het toepassen in de praktijk? Het visueel leren spreken is in al onze trainingen geïntegreerd. En daar gaan we veel mee oefenen zodat het jouw tweede natuur wordt. Ook is er veel aandacht voor een ontspannen houding, non-verbale ondersteuning en stemgebruik waardoor jouw woorden nog meer impact krijgen. En leer je hoe je moeiteloos contact maakt en vasthoudt met je toehoorders.
Nieuwsgierig geworden? Kijk hier voor ons trainingsaanbod >>