5 spreekangst-adviezen ontmaskerd, en wat wél werkt…
Regelmatig komen er spreekangst-adviezen voorbij die je presentatie-angst eerder bevestigen dan oplossen. De 5 hardnekkigste foute adviezen hebben we voor je op een rij gezet. Ook leggen we uit waarom ze niet werken en wat je beter wél kunt doen.
De 5 meest foute spreekangst-adviezen op een rij
- ”Kijk over je publiek heen of tussen de mensen door. Dat helpt tegen de zenuwen.”
- ”Richt je tot iemand in het publiek die je kent en bij wie jij je op je gemak voelt.”
- ”Dim het licht in de zaal. Als jij je publiek niet of nauwelijks kunt zien, jagen ze je geen of minder angst aan.”
- ”Lees je verhaal voor, dat geeft zekerheid en je kunt naar je aantekeningen kijken.”
- ”Gebruik PowerPoint, zodat je houvast hebt en de aandacht niet steeds op jou is gericht.”
De oorzaak van spreekangst
Wat al deze spreekangst-adviezen met elkaar gemeen hebben is dit: ze leren je hoe je contact met jouw publiek vermijdt. En dat lijkt zo logisch. Spreekangst staat immers gelijk aan angst voor je toehoorders. Voor wat zij aan je zien en van jou en je performance zullen vinden. Want dat is waar je bang voor bent. Je kunt moeiteloos opsommen wat er allemaal fout kan gaan. En zodra je goed en wel voor je publiek staat, kijk je door hun ogen kritisch naar jezelf.
Het gevolg van slechte spreekangst-adviezen
De gevolgen van slechte spreekangst-adviezen zijn op meer vlakken desastreus. Want:
- Je straalt geen zelfvertrouwen uit als je niet naar je toehoorders durft te kijken.
- Je maakt geen verbinding met je publiek, waardoor jouw verhaal aan impact verliest.
- Je kunt niemand echt boeien als je bezig bent met onzichtbaar willen zijn.
- Je ziet niet of het publiek jouw woorden begrijpt, zodat er totaal geen interactie plaatsvindt.
- En last but not least: door van alles te doen om contact met je publiek te vermijden, bevestig je aan jezelf dat spreken voor een groep een angstaanjagende, zeer gevaarlijke situatie is. Het middel is erger dan de kwaal.
Kun je persoonlijke hulp gebruiken? Ga dan naar onze Spreekangst Masterclass, of naar onze uitgebreide Spreekangst e-training.
Wat er werkelijk aan de hand is bij spreekangst
Om spreekangst op te lossen is het zaak om je ogen te openen. Letterlijk en figuurlijk. De eerste eye-opener is dit: jouw spreekangst heeft niets te maken met hoe jouw toehoorders jou zien. Het is precies andersom. Het wordt veroorzaakt door het innerlijke beeld dat jij van hén hebt. Je ziet op onbewust niveau een angstaanjagend beeld dat niet strookt met de werkelijkheid. Gezichten van mensen die je aanstaren, bijvoorbeeld. Of enkel ogen met priemende blikken. Het kan ook zijn dat je jezelf ziet staan voor al die mensen. Zo’n innerlijk beeld klopt niet met de werkelijkheid. En dát brengt een angstrespons op gang.
Hoe je spreekangst-respons werkt
Ons oudste breindeel (het reptielbrein) reageert onmiddellijk op een angstaanjagende innerlijke film. Het heeft maar 1 doel; overleven. En bij het zien van een ruimte gevuld met reuzengezichten, of -ogen, springen alle seinen op rood. Ons lichaam maakt zich in rap tempo klaar om het grote gevaar het hoofd te bieden. We komen in de vecht-, vlucht- of bevriesmodus, met alle lichamelijk sensaties die erbij horen. Je hart slaat op hol, je ademhaling versnelt, het zweet breekt je uit…
En je zult het gemerkt hebben; hoe meer jij je best doet om die lichamelijke sensaties onder controle te krijgen des te erger ze worden!
Belangrijke spreekangst-adviezen die WEL helpen
Het is van groot belang dat je jezelf niet meer toestaat om naar binnen te keren om naar een beeld te kijken die jou de stuipen op het lijf jaagt. Dit doe je door de werkelijkheid om je heen goed waar te nemen. Doe je ogen open, geef ze de kost! Je blijft dan volkomen in het hier en nu. Hoe dit er in de praktijk uitziet, illustreren de volgende stappen:
- Neem de ruimte waarin jij je bevindt goed waar. Kijk dus goed om je heen. Start hier meteen al mee als je naar de plek loopt waar jij je presentatie gaat geven.
- Blijf waarnemen zodra jij op de plek bent aangeland waar je gaat spreken. Zie dat er ruimte is tussen jou en je publiek.
- Kijk van links naar rechts en weer terug naar de mensen die naar jou komen luisteren.
- Kijk daarbij niet enkel naar de gezichten. Zie dat de aanwezigen een romp hebben en ledematen. Neem de kleding waar die zij dragen, hun haardracht enz.
- Plaats de mensen nu in de hele ruimte.
Op deze manier worden je toehoorders een veel kleiner onderdeel van de hele ruimte en stukken minder bedreigend.
Wat je mag vermijden
Ga nooit staren. Houd je blik dus beweeglijk. En draai je hoofd mee in de richting waarin je kijkt. Want ga je vanuit ooghoeken kijken, dan gedraag je je als een angstig dier. En geef je je brein een verkeerd signaal. Bovendien, wanneer je je hoofd meedraait, straal je zelfvertrouwen en betrouwbaarheid uit.
Er is nog veel meer aan spreekangst te doen. Wil je dat we je verder helpen?
- Ga dan naar: Spreekangst Masterclass,
- Of naar: Spreekangst e-training
- Of bestel het boek: Vroeger had ik Spreekangst…
Wil je meer weten over ons trainingsaanbod en hoe wij kunnen helpen met het oplossen van jouw spreekangst? Neem dan contact met ons op.