Spreekangst: 5 Fabels over spreken in het openbaar
‚Äč

Spreekangst: 5 Fabels over spreken in het openbaar

Heb je last van spreekangst? Dan heb je ideeën over spreken in het openbaar die helemaal niet kloppen. Maar die wel bijdragen aan het veroorzaken en in stand houden van jouw angst. We hebben de 5 hardnekkigste fabels op een rij gezet, plus hoe het wel zit

1. Ik ben de enige, of één van de weinigen die spreekangst heeft

Spreekangst staat in de top 5 van grootste angsten. Veel mensen zijn nog banger voor spreken in het openbaar dan voor de dood. Ze ontlopen presentaties en hebben een smoezenboek paraat om er onderuit te komen. Je bent dus zeker niet de enige! Spreekangst op zich is trouwens geen probleem. Het wordt pas een heet hangijzer als je geen hulp zoekt om het op te lossen.

2. Als ik voor een groep sta word ik bekritiseerd door het publiek

Alleen al bij de gedachte aan het geven van een presentatie bekijk je jezelf kritisch door de ogen van een ander. Je vindt jezelf bij voorbaat al niet goed genoeg als spreker. Je denkt dat iedereen ziet hoe bang je bent en vindt dat een afgang. Het is echter niet de ander die jou bekritiseert, je doet dat zelf. Je kunt nooit weten wat er in een ander omgaat. Jij vult dat voor hen in.

3. Tijdens een presentatie zijn alle ogen op mij gericht

Wie last heeft van spreekangst ziet op het innerlijk beeldscherm gezichten met ogen die je aanstaren. Of, alleen maar priemende blikken. Dit is een innerlijk (vaak onbewust) horrorbeeld en heeft niets te maken met de werkelijkheid. Het veroorzaakt angst/ paniek. Het is zaak om het innerlijke beeld weer in overeenstemming te brengen met de werkelijkheid. MindTuning is een snelle en effectieve methode om deze beeldfoutjes in je brein op te sporen en recht te zetten.

4. Het lukt mij niet om boeiend te vertellen

Een verhaal vertellen dat mensen aanspreekt, kan iedereen. Dit heet visueel spreken. Het is een techniek die je snel onder de knie hebt. Zodra je je ogen even iets naar links of naar rechts omhoog draait, zie je innerlijke beelden bij wat je wilt vertellen. Dit kunnen ook gevoelsbeelden zijn. Het is een kwestie van beschrijven wat je ziet.

5. Spreekangst kun je alleen oplossen met medicatie

Er worden angstremmers of antidepressiva voorgeschreven aan mensen met spreekangst. Slechtere opties zijn er nauwelijks. Met de Spreekangst Masterclass van Spreek.nl is spreekangst goed op te lossen. Daarmee voorkom je de nadelen van medicatie.

Wil je geholpen worden met het vlot oplossen van je spreekangst?

Wij hebben het grootste aanbod van spreekangsttrainingen in Nederland voor je:

Trainingen op locatie:
Spreekangst Masterclass

Zelfverzekerd presenteren voor de camera

Wil je liever thuis in je eigen tempo aan de slag? Kies dan voor de E-training afrekenen met spreekangst

Of train je bedrijf of afdeling via een InCompanyTraining op maat. Dit kan op locatie of via Zoom.

Wil je 1 op 1 worden geholpen? Ook dat is mogelijk, via Zoom of op locatie. Bel of mail ons voor meer informatie of het plannen van een datum.

Telefoon: 0182-612345

E-mail: info@spreek.nl

Jong geleerd is oud gedaan.
Bekijk hier de 
Spreektraining  voor jongeren 
De e-training Spreekangst in de klas, vind je hier.

Heb je advies nodig bij het maken van de juiste keuze? We komen graag met je in contact!
Meer dan 28.000 professionals volgden onze trainingen.
wwf ah
vattenfall menzis
rabobank ohra
mvj kpn
fiat perry sports
philips ing
tno tu-delft
abp abn
achmea ahoy
asr aviko
bp cz
danone dnb
dela fontys
gemeente utrecht haagse hogeschool
ahold politie
reaal unilever
veghel venlo
zwitserleven interpolis
knvb nn
nhl eneco
shell vu wageningen