Frijters Mindtuning®

Boeiend presenteren: Wat je kunt leren van Alfred Hitchcock

11 October 2018


De meest gemaakte fout bij het geven van een presentatie, is het focussen op de inhoud. Want niet wát je vertelt, maar hóe je vertelt bepaalt in grote mate of je succesvol bent. Het is zoals Alfred Hitchcock ooit uitlegde:

'Verontrust zijn over de content van je presentatie is als een schilder die zich zorgen maakt of de appels die hij gaat schilderen zoet of zuur zijn. Het is totaal onbelangrijk. Het gaat om zijn stijl, de manier waarop hij de appels schildert. Dat is waarmee hij emotie losmaakt.'

Niet voor niets is Sir Alfred Joseph Hitchcock een van de beste filmregisseurs ooit. Hij had groot succes met stomme films en geluidsfilms. Zelfs bij geluidsfilms stelde hij niet het gesproken woord, maar het beeld centraal. En gooide daarmee hoge ogen.

Een befaamde uitspraak van Hitchcock is:  ‘We hebben geen pagina’s te vullen maar schermen.’ Dat laatste geldt ook als je een presentatie geeft. Beelden en scénes gaan er bij ons brein in als koek. Het is daarom het meest logisch als je een film op het innerlijk beeldscherm van je toehoorders tovert.

Tip:

Zie voor je wat je wilt vertellen. En beschrijf het als een scene uit een film:

Er zit een man in een rolstoel. Zijn been verpakt in wit gips. Naast hem ligt een fototoestel. Aan de wanden hangen foto’s. Van plat gebombardeerde gebouwen... Ik zie een indringende beeld van een man op zijn knieën. Zijn handen opgeheven naar de hemel. Huilend. Ontheemde kinderen die tussen het puin troost zoeken bij elkaar… Jan is oorlogsfotograaf.

Wil je werken aan je vermogen om beeldend te vertellen? Om feiten tot leven te wekken in een pakkend verhaal? En je eigen stijl (verder) ontwikkelen? Kijk eens bij het aanbod aan spreek- en presentatietrainingen.

Naar video-tips >

Naar trainingsaanbod >>>

Terug naar het overzicht
Meer dan 28.000 professionals volgden onze trainingen.
wwf ah
nuon menzis
rabobank ohra
mvj kpn
fiat perry sports
philips ing
tno tu-delft
abp abn
achmea ahoy
asr aviko
bp cz
danone dnb
dela fontys
gemeente utrecht haagse hogeschool
ahold politie
reaal unilever
veghel venlo
zwitserleven interpolis
knvb nn
nhl eneco
shell vu wageningen