Spreken zonder hoge adem of hyperventilatie
‚Äč

Spreken zonder hoge adem of hyperventilatie

 

Heb je tijdens presentaties of andere spreekmomenten last van hoge adem of hyperventilatie? Dan hol je als het ware achter je adem aan. Heb je daar last van? Dan zal je hebben ervaren dat iedere poging om er controle over te krijgen je hyperventilatie verergert. Maar wat helpt dan wel?

Ik gaf ooit een cursus spreken in het openbaar waar een TV-presentatrice aan mee deed die tijdens een opname was flauwgevallen. Gelukkig was het geen live uitzending en kon de opname later overnieuw worden gedaan. Het voorval had voor haar persoonlijk een enorme impact. Ze ging steeds meer tegen TV-opnames opzien omdat ze bang was dat het haar opnieuw overkwam.

Tijdens de cursus liet ik haar een presentatie doen. Ze deed het zo goed dat niemand begreep wat ze op de training kwam doen. Haar eigen reactie was: ‘Mijn hart zat in mijn keel’. Ik geloofde dat graag.

Hoog

Toen ik haar hoorde spreken, viel het me op dat ze iedere zin hoog eindigde En omdat haar toon steeds omhoog ging, werd het moeilijk om even te pauzeren. Ze ging steeds gejaagder spreken en neigde naar hyperventileren. De presentatie had geen vijf minuten langer mogen duren, anders was ze opnieuw flauwgevallen…

Deze presentatrice is niet de enige die de neiging heeft al haar zinnen hoog te eindigen. Let maar eens op. Heel veel mensen doen dat. Toegegeven, het klinkt heel gezellig, maar bij een gezond en boeiend spraakpatroon hoor je iedere zin echter laag, of zacht te eindigen en dient de toon resoluut te zijn. Zo blijft er geen restlucht achter. Dit voorkomt gejaagd spreken, ademnood, hyperventilatie, een onzekere stem, enz.

Er zijn altijd cursisten die kampen met soortgelijke klachten als de presentatrice op mijn spreektrainingen. Ze spreken gejaagd, hyperventileren, hun hart bonkt en hun benen trillen. Dat iemand flauwvalt komt gelukkig zelden voor.

Geen ademhalingstechnieken

Heb je last van deze klachten, probeer dat liever niet met ademhalingstechnieken op te lossen. Je problemen verergeren. De reden is dat iets presenteren alle aandacht vraagt. Ga je gelijktijdig je ademhaling controleren dan ben je aan het multitasken. Het is bewezen dat we dat niet kunnen. Het gevolg is dat je de draad van je verhaal kwijt raakt en blokkeert. Het gevolg daarvan is meer spanning in je lijf en alle symptomen die je wilde bestrijden verergeren.

Ademhalen is een automatisch proces, een basisvoorwaarde voor ons bestaan. De ideale ademhaling bestaat niet. Iedereen heeft een aan de persoon en omstandigheden aangepaste manier van ademen die automatisch plaatsvindt en waaraan je beter niet kunt sleutelen. Het lichaamsritme wordt daardoor  in de war gebracht. Wanneer je een presentatie geeft, doe dan wat alle mensen doen die in balans zijn: let nooit op de ademhaling.

Oefening

De oorzaak van hyperventilatie is niet je ademhaling op zich. Hyperventilatie is een gevolg, geen oorzaak. Het heeft te maken met stress en spanning. Heb je last van hyperventilatie tijdens spreken in het openbaar? En voel je spanning voordat je aan het woord bent? Doe dan ook onderstaande oefening.

Ga zitten met je hoofd rechtop en kijk bijvoorbeeld naar een schilderij aan de muur, iets boven ooghoogte. Kijk naar het schilderij en neem alles in je op zonder het te benoemen. Doe dat op zo’n wijze dat jij je straks alle details van het kunstwerk zou kunnen herinneren. Ondertussen luister je naar de omgevingsgeluiden. Je doet dus beide dingen gelijktijdig. Na twee minuten zal je ervaren dat je volkomen rustig geworden bent.  

Niet staren

Zorg er verder voor dat je niet gaat staren. Dat jij je ogen actief houdt en alles om je heen blijft zien. Het is zaak dat je in de echte wereld blijft. Dat is heel wat beter dan in je eigen staarwereld te zitten waarbij je gedachten een loopje met je nemen en je brein de verkeerde film afdraait.

Definitieve oplossing

Wil je zonder hoge adem, hyperventilatie en spreekangst leren spreken? De Spreekangst Masterclass door Pieter Frijters is een goede keuze. Binnen 2 dagen leer je alles wat je nodig hebt om ontspannen voor een groep te staan. Met gelijkgestemden in een veilige setting. Kijk hier voor alle ins een outs. Je mag ook altijd vrijblijvend bellen voor meer informatie: 0182-612345.

Meer dan 28.000 professionals volgden onze trainingen.
wwf ah
vattenfall menzis
rabobank ohra
mvj kpn
fiat perry sports
philips ing
tno tu-delft
abp abn
achmea ahoy
asr aviko
bp cz
danone dnb
dela fontys
gemeente utrecht haagse hogeschool
ahold politie
reaal unilever
veghel venlo
zwitserleven interpolis
knvb nn
nhl eneco
shell vu wageningen