9 tips voor een ontspannen nieuwjaarspeech

Dealen met leeuwen en beren op je weg

In de oertijd wisten we er al raad mee! Met leeuwen en beren op onze weg. We kozen onmiddellijk het hazenpad. Logisch gedrag, want wie wil er nou eindigen in een leeuwen- of berenmaag? Anno nu kampen we nog steeds met leeuwen en beren. Maar dan spreekwoordelijk en dus van een geheel andere orde. Toch reageren we vaak nog als oermens, bang om in stukken te worden gescheurd. Zoals de eerste weken van januari als de nieuwjaarspeech voor de deur staat.

Er is geen moment in het jaar waarop het vluchtgedrag van de mens grotere vormen aanneemt dan in deze periode. Het toespreken van groepen boezemt velen angst in. Het varieert van er tegenop zien en behoorlijk zenuwachtig zijn tot er hard voor weglopen’...  Er worden scenario’s gehanteerd die ons in de oertijd niet hadden misstaan.

Hol van de leeuw
Zo nemen we bijvoorbeeld simpelweg de benen (je wordt plotseling ziek…). We klauteren in een boom om er voorlopig niet meer uit te komen (je bent in de speech-periode net op vakantie…). Of offeren iemand anders op en duwen hem of haar zonder gene, hup het hol van de leeuw in. Onder het mom van: ‘Jij kunt veel beter speechen dan ik’, ‘Ik geef je de kans om je te profileren’, of nog erger: ‘Het wordt tijd dat jij eens speechen leert’.

Levensbehoud
Het verschil met de oermens is dat deze achteraf zeker geen spijt had van zijn vluchtgedrag. Het leverde hem iets waardevols op: levensbehoud. In ons geval heeft het vluchten echter niets te maken met de strijd van leven op dood. Terwijl het idioot genoeg soms wel zo voelt.

Tijdmachine
Gelukkig gaat het slechts om een klein programmafoutje in de tijdmachine die evolutie heet, dat snel verholpen kan worden. Met onderstaande tips bevrijd je je gemakkelijk van het oergedrag van onze voorouders op momenten dat het zich tegen je keert. En is vluchten voor een speech niet langer nodig. IEDEREEN kan ontspannen en boeiend een speech houden.

9 tips:

1. Ontspan je tenen. Je longen blokkeren als je je tenen kromt en bij veel mensen geeft het een totaal gevoel van lichaamsspanning.

2. Wie angstig is kijkt niet om zich heen, keert zich naar binnen en ziet daar leeuwen en beren, terwijl zij er in werkelijkheid niet zijn. Ontspan jezelf door in de werkelijkheid te blijven. Neem de ruimte waar je de speech gaat geven helemaal in je op. En blijf dat doen als je rustig naar de plek loopt waar je gaat spreken. Neem de tijd om vanuit die positie opnieuw rond te kijken. Maak je blikveld zo ruim mogelijk. Rustig waarnemen is ruimte innemen en brengt rust. Begin dan pas met spreken.

3.Bereid je niet te lang voor. En leer een speech niet uit je hoofd. Het gaat erom dat je begrijpt wat je wilt zeggen en wat de mensen van jou willen horen. Zes trefwoorden op een kaartje zijn voldoende.

4. Denk niet na en begin gewoon met spreken. De woorden komen dan als vanzelf. En ze blijven komen als je voor je ziet wat je vertelt. Dat doe je door af en toe links of rechts omhoog te kijken. Je toehoorders zullen zich beelden vormen van jouw verhaal. Dit maakt dat de boodschap maximaal overkomt.

5. Focus nooit op één punt. Blijf tijdens de gehele speech om je heen kijken en laat je hoofd meebewegen. Maak contact met de mensen tegen wie je spreekt. Kijk daarbij zonder restricties alsof je naar dieren in een dierentuin of een portret kijkt.

6.Kijk je luisteraars niet in de ogen. Dieren doen dat ook niet. Het is een teken van agressie en dat creëert spanning. 

7. Gebruik je lichaam. Als je visueel spreekt zal je merken dat je lichaam als vanzelf mee gaat doen. Je ondersteunt je verhaal met gebaren. Houd je niet in. Het maakt je verhaal nog levendiger. 

8. Let nooit op je ademhaling. Ademen is een autonoom proces. Het gaat vanzelf. Je verstand kan zich daar beter niet mee bemoeien.

9. Benut de mogelijkheden van je stem. Praat harder dan je gewend bent en met emotie. In het spreken zijn behalve een ritme van hard en zacht, snel en rustig ook de tonen belangrijk. Wissel de tonen af van hoog naar laag. Eindig een zin altijd laag of zacht een maak van elke komma een punt. Deze manier van spreken ontspant en maakt dat het publiek wat je zegt goed in zich opneemt.

Veel succes!

Meer dan 28.000 professionals volgden onze trainingen.
wwf ah
vattenfall menzis
rabobank ohra
mvj kpn
fiat perry sports
philips ing
tno tu-delft
abp abn
achmea ahoy
asr aviko
bp cz
danone dnb
dela fontys
gemeente utrecht haagse hogeschool
ahold politie
reaal unilever
veghel venlo
zwitserleven interpolis
knvb nn
nhl eneco
shell vu wageningen