Spreek.nl - powered by Frijters mindtuning® Spreek.nl Presentatie trainingen
Trainingsaanbod

Presentatie voorbereiden - TIP

Waarom presenteert U BETER met MINDER voorbereiding

Iedereen heeft de potentie om met nauwelijks voorbereiding een goed verhaal te vertellen. Als een week na uw vakantie vrienden komen eten, kunt u op uw vingers natellen dat ze informeren naar uw vakantie. Persoonlijk ken ik niemand die dit gaat voorbereiden. 

20 tot 30 Nederlanders

Naar schatting zijn er slechts 20 tot 30 Nederlanders bij wie het nodig is om een presentatie uitvoerig uit te werken. Onze koning en onze minister-president behoren tot die uitzonderingen. Immers, alles wat zij zeggen komt in de publiciteit en wordt gewikt en gewogen.

Vraag uzelf eens af of u ÉÉN van die Nederlanders of Belgen bent van wie ieder woord wordt gewikt en gewogen.

Retorica is van vroeger

Bijna alle presentatietrainingen berusten op klassieke retorica, een systeem dat dateert van 2500 jaar geleden en niet meer geheel in deze tijd past. Een minutieuze voorbereiding is essentieel in de klassieke retorica. Mensen hadden vroeger veel meer tijd.

Vandaag zijn luisteraars minder geïnteresseerd in details en méér in de grote lijnen. Op een enkele uitzondering na hoort iedere presentatie door een 17-jarige middelbare scholier te worden begrepen.

Modern jasje

Nu heeft de klassieke retorica niet helemaal stil gezeten en is daar 'framing' en 'reframing' aan toegevoegd en zelfs 'priming'. Maar dat is niet toebedeeld aan uitsluitend retorica, want ieder reclamebureau en iedere politicus maakt daar gebruik van. En ikzelf maak me daar ook graag schuldig aan. Zo noem ik een debat 'verbale oorlogsvoering' en ziekteverlof voor iemand die burn-out is 'piekerverlof'. 

Speeches uitschrijven niet van deze tijd

Het uitschrijven van speeches is prettig wanneer u koning bent, of Obama, Merkel of Rutte heet. Met dit voordeel dat anderen dat dan voor u doen.

Maar zolang er geen tientallen camera’s op u gericht zijn en uw verhaal niet meteen de hele wereld ingestuurd wordt, is het beter om uw voorbereiding enorm te beperken. 

Extra nadeel

Een extra nadeel van een uitvoerige voorbereiding is dat u halverwege een presentatie het risico loopt dat u ineens niet meer op bepaalde informatie kunt komen. Tweehonderd paar ogen die naar u staren en u weet het ineens niet meer.

Spreekangst wordt waarschijnlijk uw deel, waar wij u vervolgens weer deskundig vanaf gaan helpen. 

Wat leren we van presidenten

U leert van presidenten hoe u een presentatie het beste kunt voorlezen. Maar ze leren u NIET hoe u overtuigend en zonder voor te lezen, kunt presenteren.

U kunt de trucjes analyseren en hoe ze framen. Dit heeft echter niets van doen met een normale presentatie. Een echte presentatie leest u liever niet voor. 

Uw presentatie begrijpen

Uw presentatie begrijpen is een voorwaarde. Beter is het dat u NIET ALLES weet. Want dan loopt u het risico om in details te verzanden. Belangrijker nog is begrijpen wat uw publiek graag wil horen.

MindTuning™ leermethodiek

Met de MindTuning™ leermethodiek wordt uw brein met verscheidene technieken getriggerd om in flow te komen waardoor woorden en zinnen vanzelf ontstaan.

Dit gebeurt op een dusdanige wijze dat ook uw mimiek, uw lichaamstaal en uw stem één worden met de story die u presenteert. Het werkt altijd en de impact is ongekend. Ook spreekangst verdwijnt zo als sneeuw voor de zon.

Pieter Frijters - 1 februari 2016

Wilt u méér BLOGS lezen?

Terug naar het overzicht