ZES fouten die je presentatie saboteren
‚Äč

ZES fouten die je presentatie saboteren

Er worden tijdens een presentatie vaak fouten gemaakt die je als spreker gemakkelijk had kunnen voorkomen. Iedere presentatie is een kans om jezelf, je product, je bedrijf of dat wat je vertegenwoordigt goed op de kaart te zetten. Lees wat de ZES meest gemaakte fouten zijn en waarom ze jouw presentatie saboteren. En ook hoe je presentatie meer impact krijgt en je boodschap beklijft.

Fout 1. Meteen gaan spreken

 Veel sprekers vergeten voor aanvang van hun presentatie contact te maken met het publiek. Vermijd deze fout. Het publiek mag eerst even aan je wennen. Wanneer je direct begint met je presentatie, start je in een onrustige omgeving en de kans is levensgroot dat een deel van het publiek onrustig blijft. Neem de regie door eerst de zaal rond te kijken om te zien of iedereen klaar voor je is. Start pas met je presentatie zodra er doodse stilte is.

Fout 2. Een presentatie langdurig voorbereiden

Een presentatie uitschrijven, uit je hoofd leren en oefenen maakt je verhaal onnatuurlijk. De spontaniteit is zoek en je boodschap komt gemaakt over. Meestal heeft je publiek wel het fatsoen om naar je boodschap te luisteren, alleen blijft er weinig van je verhaal hangen. Regel is: des te langer je een presentatie voorbereidt, des te minder de impact is.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer iets politiek heel gevoelig ligt. Begrijpen waar het om gaat en wat jouw publiek graag van je wil weten, is voldoende qua voorbereiding. Je mag gerust een spiekbriefje gebruiken met enkele bullet points.

Fout 3. Geen opsommingen van feiten

Mijd het presenteren van feiten of gegevens als een opsomming. Opsommingen blijven nou eenmaal niet hangen. Wanneer je bijvoorbeeld een presentatie geeft om geld in te zamelen voor vluchtelingen, kun je er voor kiezen om te zeggen dat er wereldwijd 60 miljoen vluchtelingen zijn die het allemaal even moeilijk hebben.

Je kunt ook een beschrijvend verhaal vertellen over één van die vluchtelingen en over de beproevingen tijdens zijn of haar vlucht. Het eerste wordt voor kennisgeving aangenomen en het tweede emotioneert en beklijft.

Fout 4. Over het publiek heen kijken

Als je tijdens een presentatie over de groep of langs mensen heen kijkt, maak je geen contact. En ook niet als je mensen vluchtig aankijkt. Dat is hetzelfde als tijdens een persoonlijk gesprek over het hoofd van de ander heen kijken. Een een-op-eengesprek is hetzelfde als een een-op-viergesprek of een een-op-honderdgesprek. Zijn er bijvoorbeeld vijfhonderd mensen of meer in de zaal, dan kijk je van de ene groep naar de andere groep. Zo heeft iedereen de indruk dat je contact maakt. Op deze wijze maak je verbinding.

Fout 5. Heen en weer lopen

Er zijn mensen die prima kunnen presenteren en toch altijd heen en weer lopen. Jammer, want als ze minder zouden bewegen, zou hun presentatie nog meer impact hebben. Voor een korte presentatie van minder dan twintig minuten en minder dan zestig mensen in de zaal heb je aan een vierkante meter ruim voldoende. Je straalt meer rust en zelfvertrouwen uit en je publiek zal aandachtiger naar je luisteren.

Fout 6. Je autoriteit bewijzen

Wanneer je iets mag presenteren, word je als autoriteit beschouwd met betrekking tot het onderwerp. Je hoeft niet meer te bewijzen dat je een deskundige bent door je publiek te vervelen met details.

Dat laatste is sowieso iets waar meestal niemand op zit te wachten. Wél op een presentatie waarin complexe informatie wordt teruggebracht naar eenvoudig te begrijpen materie, zodat een 16-jarige middelbare scholier het volledig begrijpt. Hoe deskundiger jouw publiek, des te simpeler de inhoud van je presentatie mag zijn.

Meer dan 28.000 professionals volgden onze trainingen.
wwf ah
vattenfall menzis
rabobank ohra
mvj kpn
fiat perry sports
philips ing
tno tu-delft
abp abn
achmea ahoy
asr aviko
bp cz
danone dnb
dela fontys
gemeente utrecht haagse hogeschool
ahold politie
reaal unilever
veghel venlo
zwitserleven interpolis
knvb nn
nhl eneco
shell vu wageningen