Presenteren zonder hyperventilatie: 3 tips

Hebt u last van hoge adem of hyperventilatie tijdens het geven van presentaties? Of beneemt alleen het idee aan het geven van een presentatie u al de adem? U zult ervaren hebben dat elke inspanning om er controle over te krijgen maakt dat het nog erger wordt. 3 Tips die wel werken.

1. Eindig uw zinnen laag of zacht

Veel mensen eindigen hun zinnen hoog in toon. Dit maakt het moeilijk om even te pauzeren. U gaat daardoor steeds gejaagder spreken en uiteindelijk hyperventileren. Bij een gezond en boeiend spraakpatroon hoort u iedere zin echter laag, of zacht te eindigen en dient de toon resoluut te zijn. Zo blijft er geen restlucht achter. Dit voorkomt gejaagd spreken, ademnood, hyperventilatie, een onzekere stem, enz.

2. Gebruik geen ademhalingstechnieken

Probeer hyperventilatie liever niet met ademhalingstechnieken op te lossen. Uw problemen verergeren. De reden is dat iets presenteren alle aandacht vraagt. Gaat u gelijktijdig uw ademhaling controleren dan bent u aan het multitasken. Het is bewezen dat we dat niet kunnen. Het gevolg is dat u de draad van uw verhaal kwijtraakt en blokkeert. Het gevolg daarvan is weer meer spanning in uw lijf. Alle symptomen die u wilde bestrijden verergeren daardoor.

3. Formuleer wat u wilt bereiken

Als u er aan denkt wat u wilt bereiken, komt u waarschijnlijk niet verder dan: Ik wil niet hyperventileren. Het is de beste manier om nooit van uw probleem af te komen. Denk maar eens niet aan een blauwe kameel… U ziet hem meteen voor u. Telkens wanneer u aan het afkomen van uw angst denkt, denkt u aan het tegenovergestelde: uw angst. Formuleer voortaan wat u wel wilt. Bijvoorbeeld: Wat ik wil is me in alle redelijke situaties vrij en gemakkelijk voelen om te spreken. Nog beter is het om uzelf meteen ook een vervolgvraag te stellen: Stel dat ik me in alle redelijke situaties vrij en gemakkelijk voel om te spreken, hoe zou dat zijn?

Tijdens de training ‘Presenteren voor beginners’ van 1 dag leert u om ontspannen voor een groep te staan en krijgt u nog meer belangrijke tips, tools en vaardigheden aangereikt om tijdens elke gelegenheid een interessante presentatie te geven.

Uw investering: € 680,-. Exclusief 21% btw en inclusief koffie, thee, versnaperingen en uitgebreide lunch. Inschrijven

Extra pluspunten:

* Eigen parkeerterrein
* Oplaadpunt elektrische auto
* 2 NS-stations op 6 minuten loopafstand
* Ideale netwerkomgeving met loungegedeelte
* In het centrum van Nederland (regio Gouda)

Aantal deelnemers: minimaal 6 en maximaal 12
Inschrijven van 2 of meer mensen: 10% korting

REACTIES VAN DEELNEMERS  Inschrijven ook Incompany

Meer dan 28.000 professionals volgden onze trainingen.
wwf ah
nuon menzis
rabobank ohra
mvj kpn
fiat perry sports
philips ing
tno tu-delft
abp abn
achmea ahoy
asr aviko
bp cz
danone dnb
dela fontys
gemeente utrecht haagse hogeschool
ahold politie
reaal unilever
veghel venlo
zwitserleven interpolis
knvb nn
nhl eneco
shell vu wageningen