
Blog
Online gesprek: 5 tips om jezelf online te presenteren
Nog nooit eerder was het zo cruciaal om jezelf online te presenteren. Met de 5 tips uit deze blog helpen we je graag om je online gesprekken en presentaties naar een hoger plan te tillen.

Blog
Een beter webinar geven – 9 tips
De impact van je webinar is voor 80 procent afhankelijk van je presentatie-skills. Een matige presentatiewijze zal je, alle hulpmiddelen ten spijt, gewoon de das om doen. Daarbij komt; hoe beter je presentatievaardigheden, hoe minder hulpmiddelen je nodig hebt. Je bent er dan niet van afhankelijk. Onderstaande 9 tips helpen je een flink eind op weg.

Blog
5 fabels over spreekangst
Heb je last van spreekangst? Dan heb je ideeën over spreken in het openbaar die helemaal niet kloppen. We hebben de 5 hardnekkigste fabels op een rij gezet, plus hoe het wel zit.

Blog
Waarom stotteren geen spraakprobleem is – plus 6 stottertips
Wie denkt dat stotteren een spraakprobleem is, zit in de meeste gevallen fout. Want volzinnen uitspreken zonder te haperen, dat kan het gros van de stotteraars best. Alleen; het lukt ze niet in bepaalde situaties. Waarom dit zo is, lees je in deze blog. Ook geef ik je mijn 6 beste stottertips.

Blog
Zo laat je tijdens je presentatie een blijvende indruk achter…
Met een aantal even simpele als werkzame gereedschappen ben je in staat om met je presentatie een blijvende indruk achter te laten.

Blog
ZES fouten die je presentatie saboteren
Er worden tijdens een presentatie vaak fouten gemaakt die je als spreker gemakkelijk had kunnen voorkomen. Lees wat de ZES meest gemaakte fouten zijn en waarom ze jouw presentatie saboteren. En ook hoe je presentatie meer impact krijgt en je boodschap beklijft.

Blog
Welke vragen stel je wel en welke niet?
Vragen stellen tijdens een presentatie. Wanneer werkt het? In je voordeel dus. En wanneer averechts. Want het luistert nogal nauw, een vraag stellen als onderdeel van jouw lezing of spreekbeurt. Vijf soorten vragen en waarom je ze wel of juist niet stelt.

Blog
Ssst, niet verder vertellen…
Misschien herken je het zelf wel. En surf jij ook wel eens op het internet. Stiekem. Op zoek naar informatie erover. Spreekangst, want daar heb ik het over, is iets om je diep, heel diep zelfs, voor te schamen! Tenminste, dat vind je zelf...

Blog
Spreken zonder hoge adem en hyperventilatie
Heb je tijdens presentaties of andere spreekmomenten last van hoge adem of hyperventilatie? Dan weet je uit ervaring dat iedere poging om er controle over te krijgen je hyperventilatie verergert. Maar wat werkt dan wel?

Blog
Spreekangst? Doe je voordeel met 19 tips
Heb je last van spreekangst? Dan herken je vast een groot deel van de symptomen in deze blog. Bij elk symptoom vind je een nuttige tip. Ga er serieus mee aan de slag. Er gaat letterlijk en figuurlijk een nieuw wereld voor je open.

Blog
Spreekangst voorkomen tijdens een vergadering
Nog drie mensen voor me, nog twee, nog één. Je hart klopt in je keel, het zweet breekt je uit... Hoe voorkom je spreekangst tijdens een vergadering?

Blog
Presenteren: Waarom humor maakt dat je serieuzer wordt genomen
Wees tijdens het geven van een presentatie niet al te serieus. Des te serieuzer zal je publiek jou nemen...

Blog
Presenteren: gouden binnenkomers
Hoe begin je een presentatie zodanig, dat iedereen vanaf de eerste tel aan je lippen hangt? Je leest het in deze blog.

Blog
Presenteren: emotioneren, zo doe je dat
Haast iedereen voert het woord tegenwoordig. In levende lijve, via video en social media. Opvallen tussen al die praatjesmakers, dát is wat jou te doen staat. Met verhalen die emotie doen oplaaien. Want niet het verstand, maar emotie is wat menselijke keuzes en gedrag bepaalt. Maar hoe doe je dat?

Blog
Presenteren: de wijze les van mijn oma
Mijn oma kon het niet vaak genoeg herhalen. ‘Er is stront aan de knikker jongen, als iemand iets voor een appel en een ei verkoopt. Knoop dat goed in je oren kind.’ Ik moet daar de laatste tijd vaak aan denken, aan die waarschuwing van mijn oma. Ik zal je uitleggen hoe dit komt.

Blog
Presenteren: de 3 P’s van een topspreker
Wat alle topsprekers met elkaar gemeen hebben is dit. Zij hebben 3 grote Passies. Check hieronder hoe het zit met jouw 3 P’s.

Blog
Presentatietraining: alles wat je wilt weten plus 7 tips
Hoe leer je snel goed presenteren? Wat zijn veel gemaakte fouten? Wat zou je moeten leren tijdens een goede presentatietraining? Plus de 7 allerbeste tips waarmee je jezelf kunt trainen in het geven van een presentatie.

Blog
Hoe leer je pitchen als een pro?
Jezelf verkopen. En daarmee jouw product of dienst. Zodat een beslisser onmiddellijk je gezicht weer voor zich ziet, zodra er iemand nodig is met jouw kennis en kunde. En jouw naam als eerste noemt, wanneer iemand anders een professional zoekt. Dat is wat een dijk van een pitch doet.

Blog
Hoe bereid je een presentatie voor?
Net zoals bij een autorit, hoef je als je een presentatie gaat geven maar 3 dingen te weten. Waar je start, wat je bestemming is en via welke route. Meer niet. Je stapt in en gaat rijden.

Blog
Hoe beantwoord je effectief vragen uit het publiek?
Al is je verhaal nog zo goed; de manier waarop je met vragen van het publiek omgaat is minstens zo belangrijk. 5 tips om effectief vragen te beantwoorden, zodat ze jouw presentatie versterken.

Blog
Gebruik PowerPoint of Prezi effectief: 6 tips
Presentatiesoftware als Powerpoint en Prezi is niet meer weg te denken bij het geven van presentaties. Maar hoe gebruik je deze software op zo'n manier dat het ook daadwerkelijk voor je gaat werken?

Blog
De meest daadkrachtig binnenkomer voor jouw presentatie
‘Test, test’… ‘Kan iedereen mij verstaan?’ Je zult het met me eens zijn: een daadkrachtige opening is dit niet. Maar ook ‘welkom allemaal’, is geen dijk van een begin. En nee, jezelf voorstellen, valt ook niet in deze categorie. Net zo min als: ‘Ik wil het met u hebben over…’ Maar hoe begin je een presentatie dan wel?

Blog
Contact maken met je publiek: zien en gezien worden
Stel je eens voor dat je op een feest bent en onderdeel uitmaakt van een groepje mensen. Eén daarvan voert het grootste woord, maar kijkt nooit in jouw richting. Dan voel je je al snel buitengesloten, toch? Dikke kans dat je een andere groep of individu opzoekt die wél oog voor jou heeft. Zo werkt het ook met presentaties...

Blog
Wat je kunt leren van Alfred Hitchcock
Sir Alfred Joseph Hitchcock was een van de beste filmregisseurs ooit. Hij had groot succes met stomme films en geluidsfilms. Zelfs bij geluidsfilms stelde hij niet het gesproken woord, maar het beeld centraal. Lees hier wat je van de Master of Suspense kan leren.

Blog
Boeiend presenteren: gebruik je stem
Zelfs bij het minst sexy onderwerp laat een goede spreker je op het puntje van de stoel zitten. Voor een groot deel heeft het te maken met het gebruik van je stem.

Blog
9 tips voor een nieuwjaarsspeech
Er is geen moment in het jaar waarop het vluchtgedrag van de mens grotere vormen aanneemt dan in de eerste weken van januari als de nieuwjaarspeech voor de deur staat. Er worden scenario’s gehanteerd die ons in de oertijd niet hadden misstaan. 9 tips om jezelf hiervan te bevrijden.

Blog
Zo zorg je ervoor dat je publiek jouw verhaal onthoudt
Als je een presentatie geeft, wil je natuurlijk niet dat jouw publiek in slaapt valt, maar alert is en jouw boodschap onthoudt. Hoe je dit doet, lees je in deze blog.

Blog
Zo voorkom je dat je presentatie een nachtmerrie wordt
Heb je last van spreekstress? Dan kan je presentatie ontaarden in een regelrechte nachtmerrie.