Yes, ik heb de training gewonnen! Helemaal leuk, maar na de eerste vreugde kwam gelijk de angst. Ik durf dat helemaal niet… Wat als ik voor de andere deelnemers instort, niet meer uit mijn woorden kom en voor gek sta? Wat zullen ze überhaupt van mij denken? Een medewerkster van Pieter stelde mij enigszins gerust met de woorden: “Iedereen die aan deze training meedoet, is gespannen, want waarom zouden ze hier anders aan deelnemen?” Ja, dat is waar natuurlijk. Dus ik naar Waddinxveen.
Dag 1
Pieter Frijters is een indrukwekkende en inspirerende man. Iedereen stond deze dag twee keer voor de groep. De eerste keer met z’n tweeën en Pieter stelde vragen over wie je bent, wat je in het dagelijks leven doet, welke hobby’s je hebt etc. Daarbij gaf hij aanwijzingen zoals: “Al het goede komt van boven” (kijk voor je en pak ook de hele ruimte mee), “niet langer dan 2 seconden iemand aankijken” (want dat vernauwt je blik en kan bovendien intimiderend overkomen), maar ook “betrek de hele groep bij je verhaal, niet alleen de persoon die de vragen stelt” (anders raak je de aandacht kwijt), “gebruik pauzes en verhoog of verlaag je stem” (het verhaal wordt dan aantrekkelijker om naar te luisteren). En vooral geen woorden gebruiken als ‘moeilijk’, ‘proberen’, ‘moeten’, ‘hopen’, ‘in principe’ en ‘eigenlijk’.
Niet teveel voorbereiden
Wat op mij die eerste dag indruk maakte, was dat hij van mening is dat je een presentatie niet teveel moet voorbereiden. Dan ga je alleen maar blokkeren. Je vertelt jouw beste vrienden toch ook niet over je vakantie d.m.v. een PowerPointpresentatie? Dan heb je die ook niet nodig als je gevraagd wordt iets te vertellen over jouw werk. Daar ben je goed in, daar weet je alles van, dus wat houdt je tegen om daar heel enthousiast over te vertellen? Juist, niks!
Stotteren
In de groep was iemand aanwezig die licht stotterde, maar toen hij bij de tweede presentatie onvoorbereid iets meer vertelde over zijn beroep was er geen stotter te bekennen. Hij dacht niet na, maar vertelde. Hij formuleerde vooraf geen zinnen in zijn hoofd en het verhaal kwam vloeiend uit zijn mond. Heel bijzonder.
Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven
Pieter zorgt ervoor dat je je goed voelt over jezelf. De belangrijkste persoon in je leven? Dat ben jij! Geen negatieve gedachten meer over jezelf, want als jij jezelf neerhaalt, hoe kun je dan op een ander positief overkomen? Als jij niet goed voor jezelf zorgt, hoe kun je dan goed zijn voor jouw omgeving? In de dierenwereld zorgt een leeuwin eerst dat zij te eten krijgt, want dan kan ze zorgen dat haar welpen te eten krijgen. Klinkt logisch toch?
Ik ging naar huis met een positief en een ‘dat heb ik toch maar mooi gedaan’ gevoel en keek relaxt uit naar de tweede dag.
Dag 2
Na een korte herhaling van dag 1, moesten we weer onvoorbereid iets vertellen voor de groep en kregen we achteraf een aantal tips van Pieter. Want zelfs als je het al heel goed doet, kan het altijd een beetje beter.
Oefeningen
We hadden als huiswerk een oefening meegekregen. Je moest recht voor een spiegel gaan staan en dan alleen je lichaam een kwartslag draaien. Door deze oefening leer je je hoofd goed te draaien en niet vanuit je ooghoeken te kijken. Dit zorgt ervoor dat je meer oog hebt voor de ruimte om je heen en dat je zelfvertrouwen uitstraalt.
Pieter liet een aantal mensen visualiseren dat ze voor een groep mensen stonden. Hij liet ze kleuren zien en specifieke kenmerken van de mensen zoals een hoedje. Terwijl ze eerst alleen zichzelf konden zien, verruimde deze oefening hun blik en konden ze de keer daarna het beeld gelijk oproepen.
Een ander trucje was door klankverandering in je hoofd te zorgen voor relativering. Als je nerveus bent, kan het helpen als je jezelf (niet hardop) in een ander accent iets vertelt. Daarmee haal je namelijk de gespannen lading eraf.
Ik vond deze oefeningen erg interessant en geloof ook dat dit mensen kan helpen.
Mijn conclusie
Wat heb ik geleerd van deze twee dagen? Dat ik blijkbaar, als ik voor een groep sta te praten, best goed overkom op de mensen. Van binnen trilde ik als een rietje en vond ik dat ik maar wat ongestructureerd aan het praten was, maar blijkbaar straal ik meer zelfvertrouwen uit dan ik denk. Een verbeterpunt voor mij is dat ik meer pauzes in kan lassen. Doe ik dat, dan kan ik voor mezelf misschien het verhaal ook duidelijker brengen.
Ik weet in ieder geval dat deze training ervoor gezorgd heeft dat ik de volgende keer voor een groep of tijdens een sollicitatiegesprek beter voor de dag kom. En dat ik deze training echt iedereen van harte kan aanraden.