Hoe bereid je een presentatie voor?
Hoe bereid je een presentatie voor? Een presentatie geven is als autorijden. En gaat compleet aan het denken voorbij. De beste voorbereiding is dan ook niet wat je denkt. Niet lang, maar zo kort mogelijk en misschien zelfs helemaal niet. De meeste mensen schrikken ervan als ik dit zeg. Want wordt een presentatie daar echt beter door? En hoe doe je dat dan, presenteren met geen, of zo min mogelijk voorbereiding?
Mijn handen trilden een beetje zag ik toen ik de sleutel in het contactslot stak. Van opwinding. Ik keek opzij. De man naast me knikte me toe dat ik kon starten. Eens even denken… Koppeling intrappen… Sleutel omdraaien… Pook in eerste versnelling zetten. Gas beetje intrappen… Koppeling zachtjes op laten komen… Of was het nou andersom…? Ah, ik weet het weer… Na 3 of 4 sprongetjes schoot de wagen vooruit. Pff gelukt.
Mijn eerste rijles, die herinner ik me als de dag van gisteren. Koortsachtig vooruitdenken. Over stoppen en weer optrekken, pedalen bedienen, richting aangeven, sturen, verkeersregels goed toepassen. En ondertussen antwoord geven op vragen van de rij-instructeur die duidelijk niet van stiltes hield.
En magisch moment
En toen was er opeens dat magische moment waarop alles vanzelf ging! De bolide nooit meer hoestte of proestte bij het wegrijden. Ik zonder na te denken de leswagen ontspannen over de weg liet glijden. Moeiteloos in en uitvoegde. Perfect overal achteruit inparkeerde. En automatisch alert anticipeerde op gevaarlijk rijgedrag van medeweggebruikers.
Ik heb het pas nog eens gedemonstreerd. Wat er gebeurt als ik nu met mijn verstand wil autorijden. Zoals de eerste keren in die lesauto. Ik over alle stappen ga nadenken dus. Welke voet moet naar welke pedaal en wanneer? Hoe laat ik heel bewust de koppeling in de juiste snelheid omhoog komen?
Op welk moment steek ik trouwens mijn hand opzij om de versnellingspook vast te pakken? En waar zit die eigenlijk? Want ik wil er natuurlijk niet naast grijpen. En dan moet je ondertussen ook nog op je medeweggebruikers letten.
Horten en stoten
Het gaat met horten en stoten. Of helemaal niet. In het ergste geval krijg je een black out. Je wordt zo een gevaar op de weg, dat kan ik je vertellen. Terwijl je je soepeltjes door het verkeer laveert als je nergens over nadenkt
Een presentatie geven is als autorijden. En gaat compleet aan het denken voorbij. De beste voorbereiding is dan ook niet wat je denkt. Niet lang, maar zo kort mogelijk en misschien zelfs helemaal niet. De meeste mensen schrikken ervan als ik dit zeg. Want wordt een presentatie daar echt beter door? En hoe doe je dat dan, presenteren met geen, of zo min mogelijk voorbereiding?
Om met de eerste vraag te beginnen: Ja, je presentatie wordt er echt beter door. Van mijn cursisten vraag ik niet dat ze dit voor kennis aannemen. Ik laat het ze ervaren. Voor spreken uit de losse pols is daarom ook flink wat aandacht tijdens mijn trainingen. Het ‘ik kan dat niet’, verandert bij iedereen in no time in: ‘verhip ik kan dit wel. En nog goed ook.’
3 dingen die je moet weten als je een presentatie gaat geven
Net zoals bij een autorit, hoef je als je een presentatie gaat geven maar 3 dingen te weten. Waar je start, wat je bestemming is en via welke route. Meer niet. Je stapt in en gaat rijden.
‘’Ja maar, autorijden moet je eerst ook leren hoor. Door erbij na te denken’, zei één van mijn cursisten pas nog. Dat klopt inderdaad, beaamde ik. En dat is dan ook het enige verschil met presenteren. Dat laatste hoef je niet te leren. Je kan het al.
Iedereen kan al spreken. Hard en zacht, langzaam en snel, hoog en laag, enz. Woorden non-verbaal ondersteunen, dat doen we ook allemaal automatisch. Dit geldt eveneens voor verhalen vertellen. We doen dat de hele dag door. Het wordt opeens een probleem als we erover gaan nadenken. En er niet blindelings op vertrouwen dat we het kunnen. Dan gebeurt er hetzelfde als wanneer je opeens bij alles gaat nadenken als je in de auto stapt. Het wordt een probleem.
De ideale voorbereiding voor jouw presentatie is daarom:
- Dat je begrijpt wat je wilt vertellen (startpunt van de rit).
- En ook wat je publiek wil horen (je bestemming).
- Welke route je kiest (Het beste is om je verhaal voor jezelf op te hangen aan 3
- stappen/ delen/ hoofdstukken).
- En dan mag je best wat keywoorden opschrijven op een klein kaartje
Ga aan het denken voorbij
Wil je oefenen? Prima. Maar begin dan gewoon, aan je denken voorbij. Zie voor je wat je wilt vertellen. Want spreken is een visueel proces. Je geeft de beelden die je ziet door. Het kunnen trouwens ook gevoelsbeelden zijn.
Dat is alles. Die beelden komen helemaal vanzelf. Je interne beeldbank is onuitputtelijk. Je vertaalt ze in woorden. En ook dat gaat vanzelf. Je komt in flow. En alles gaat dan meedoen. Je armen en handen, mimiek, lichaamshouding, je ritme van spreken, de volume en toonwisselingen van je stem. Op deze manier zit je nooit om een pakkend verhaal en woorden verlegen. Probeer het maar eens uit.
Gaat het even mis? Dan is je verstand zich er weer mee gaan bemoeien. Want zodra je nadenkt, raak je uit flow. En kun je de draad kwijtraken. Of zelfs je hele tekst, als je jouw presentatie had uitgeschreven en uit het hoofd geleerd.
Zo vind je je flow terug:
Dus raak je even uit flow? Bijvoorbeeld omdat je nadacht over wat je straks nog wilt vertellen? Geen enkel probleem. Ga er niet verder over nadenken, maar richt je blik even iets naar links of rechts omhoog. Zo kom je weer bij je innerlijke beeldbank en kun je je verhaal vervolgen.
Presenteren zonder of met een zo kort mogelijke voorbereiding zorgt er trouwens ook voor dat iedere presentatie over hetzelfde onderwerp weer fris is en net even anders. Je houdt je verhaal levend. Zodra je een uit je hoofd geleerde woordenstroom over je publiek uitstort, wordt deze doodser naarmate je deze herhaalt.
Wil je meer leren over: hoe bereid je een presentatie voor? Schrijf je dan in voor de training Spreken in het openbaar. Of kijk bij het aanbod van alle presentatietrainingen.
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de training die het beste bij jou past? Bel gerust voor vrijblijvend advies: 0182-612345.