Blog
Hoe werkt stottertherapie?
Hoe werkt stottertherapie bij SPREEK? Het is een vraag die wij regelmatig krijgen. Lees hier wat je inhoudelijk van onze stottertraining kunt verwachten.
Blog
Overtuigingskracht bij het presenteren
Hoe motiveer je publiek zodat zij een aankoop of donatie doen, een lidmaatschap afsluiten, een gedragsverandering doorvoeren, een dienst afnemen, naar een website gaan, of een social media account gaan volgen? En trek je twijfelaars over de streep, of creëer je enthousiasme voor iets wat mensen nog niet kennen? Het vraagt om overtuigingskracht bij het presenteren. Lees de 7 tips.
Blog
Wat is storytelling?
Storytelling overtuigt en heeft impact. En niet alleen als het gaat om cijfers, droge stof en data. Alles over storytelling, plus tips hoe je dit gemakkelijk zelf in de praktijk brengt, daar gaat dit artikel over.
Blog
Interactie met je publiek tijdens een presentatie
Een goede presentatie is tweerichtingsverkeer tussen jou en je publiek. Want als je de kunst van het presenteren verstaat, zijn ook jouw toehoorders actief. Maar hoe breng je interactie met je publiek tot stand? Lees hier de do’s & don’ts.
Blog
Framing
Wil jij als spreker je toehoorders overtuigen? Dan is framing een goede tool. We leggen je uit wat framing is en hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaan met behulp van een handig 7 stappen plan.
Blog
De juiste houding tijdens een presentatie
Presenteren is veel meer dan een goed verhaal houden. Je houding speelt namelijk een grote rol en bepaalt of toehoorders je vertrouwen, je geloofwaardig vinden en of ze zich gemakkelijk door jou laten meenemen in je verhaal. Wat de goede houding allemaal behelst, dat leggen we je uit in deze blog.
Blog
Hoe kies je een goede stottertherapie?
Hoe kies je een goede stottertherapie uit alle mogelijke therapieën die worden aangeboden? Lees hier welke afwegingen belangrijk zijn en hoe je de juiste keuze maakt als je door de bomen het bos niet meer ziet.
Blog
Presenteren oefenen
In hoeverre heeft presenteren oefenen zin? ‘Heel veel’, zullen de meeste mensen zeggen. Toch denken we daar bij SPREEK heel anders over. We laten onze cursisten ervaren dat je presentatie voorbereiden nauwelijks tijd kost en meer impact oplevert. Lees hier hoe dat kan…
Blog
Een presentatie pakkend eindigen, hoe doe je dat?
De laatste dingen die je zegt tijdens een presentatie blijven het beste hangen. Daarom is het belangrijk om sterk te eindigen. Ontdek hier op welke manieren je dat het beste kunt doen.
Blog
Stopwoorden afleren| Tips
Iedereen gebruikt wel eens stopwoorden zoals oké, dus, eigenlijk, zeg maar... Of stopklanken zoals uhm of uhh. Als je dit teveel doet tijdens een presentatie, komt dat je verhaal niet ten goede. Waarom gebruiken we stopwoorden en stopklanken? En hoe kom je er vanaf?
Blog
Spreektempo | Tips
Het spreektempo is bij veel sprekers te snel. Dat heeft vervelende gevolgen voor de impact van een presentatie. Wat kun je eraan doen? Lees de tips!
Blog
Jezelf voorstellen met impact
Zie jij ook zo op tegen jezelf voorstellen? Dan is deze blog voor jou. Hoe vertel je iets over jezelf op een creatieve manier, zodat je een goede eerste indruk maakt? We geven tips waardoor jij je veel meer op je gemak voelt en bij anderen blijft hangen.
Blog
Stotteren bij peuters
Waarom stotteren peuters? Is het iets om je zorgen over te maken als je kind stottert op jonge leeftijd? En hoe kun je er het beste mee omgaan?
Blog
Trillende stem/ trillende handen
Een trillende stem, knikkende knieën, bevende handen of trillende lip kan een reden zijn waarom jij je niet op je gemak voelt tijdens het geven van presentaties en zelfs leiden tot spreekangst. Voel jij je aangesproken door dit onderwerp? In deze blog lees je inzichten en tips die helpen.
Blog
Is stotteren erfelijk?
De vraag wordt ons regelmatig gesteld: 'Is stotteren erfelijk?' De ervaring in onze praktijk is dat dit, op een uitzondering na, niet het geval is. Omgevingsfactoren daarentegen spelen weldegelijk een rol. Hoe dat zit, leggen we je graag uit.
Blog
Een goede voetballer is zelden een toptrainer…
Voetballen is van een totaal andere orde dan het geven van voetbaltraining. Om dezelfde reden is goed kunnen presenteren geen garantie dat je ook een toptrainer Spreken in het Openbaar bent. Wat kenmerkt een toptrainer dan wel?
Blog
Waarom stotteren mensen?
Waarom stotteren mensen? Is het een spraakprobleem of toch vooral iets anders? Lees hier hoe het zit, wat het stotteren verergert en hoe je dit ombuigt.
Blog
Hoe ga je om met lastige vragen?
Al is je verhaal nog zo goed; de manier waarop je met vragen van het publiek omgaat is minstens zo belangrijk. 5 tips om effectief vragen te beantwoorden, zodat ze jouw presentatie versterken.
Blog
Waarom stotteren geen spraakprobleem is | 6 tips tegen stotteren
Wie denkt dat stotteren een spraakprobleem is, zit in de meeste gevallen fout. Want volzinnen uitspreken zonder te haperen, dat kan het gros van de stotteraars best. Alleen; het lukt ze niet in bepaalde situaties. Waarom dit zo is, lees je in deze blog. Ook geef ik je mijn 6 beste stottertips.
Blog
Plankenkoorts oplossen doe je zo…
Plankenkoorts of podiumvrees is een diepgewortelde angst die je voelt als alle ogen op jou zijn gericht. Het heeft een verlammend effect op je presentaties, terwijl gezonde spanning juist je performance verbetert. Lees hier 5 tips die helpen.
Blog
Bestaat er medicatie tegen stotteren?
Bestaat er medicatie tegen stotteren? Welke voordelen en nadelen heeft een pil tegen stotteren? En wat is de beste optie als je natuurlijk wilt leren spreken?
Blog
5 gevolgen van spreekangst voor je carrière
Spreekangst heeft gevolgen voor je functioneren op de werkvloer en carrièremogelijkheden. Misschien nog wel meer dan je denkt! Lees hier welke gevolgen toegeven aan spreekangst heeft en wat je daaraan kunt doen!
Blog
Presenteren: overtuigend en inspirerend
Als je overtuigend en inspirerend spreekt, neemt alles wat je vertegenwoordigt in waarde toe. Lees hier wat van jou als spreker een leider maakt en hoe jij je dit eigen maakt.
Blog
Stotteren door trauma
Stotteren kan het gevolg zijn van een fysiek of emotioneel trauma. Wat dit betekent en hoe je hier het beste mee om kunt gaan, lees je in dit artikel.
Blog
Hoe krijg je een zaal met mensen stil…
Je gaat een zaal vol mensen toespreken en het is een geroezemoes van jewelste. Hoe krijg je jouw publiek stil en bereid om met volle aandacht naar jou te luisteren? Zowel bij aanvang van een presentatie als tijdens een spreekbeurt met interactieve elementen die gaandeweg rumoer teweeg brengt...
Blog
Uitstelgedrag bij spreekangst oplossen | inzichten en tips
Heb jij last van uitstelgedrag bij spreekangst en schuif je het steeds voor je uit om er definitief iets aan te doen? In deze blog lees je hoe dit komt en wat je er aan kunt doen.
Blog
Waarom gaan stotteren en zingen wel samen?
Stotteren en zingen, dat gaat vaak heel goed samen. Want heel veel stotteraars kunnen wel vloeiend zingen. Geldt dat ook voor jou en vraag jij je af waarom? Je leest het hier.
Blog
Spreken zonder hoge adem en hyperventilatie
Heb je tijdens presentaties of andere spreekmomenten last van hoge adem of hyperventilatie? Dan weet je uit ervaring dat iedere poging om er controle over te krijgen je hyperventilatie verergert. Maar wat werkt dan wel?
Blog
Spreekangst? Doe je voordeel met 19 tips
Heb je last van spreekangst? Dan herken je vast een groot deel van de symptomen in deze blog. Bij elk symptoom vind je een nuttige tip. Ga er serieus mee aan de slag. Er gaat letterlijk en figuurlijk een nieuw wereld voor je open.
Blog
Presenteren: welke vragen stel je wel en juist niet?
Vragen stellen tijdens een presentatie. Wanneer werkt het? In je voordeel dus. En wanneer averechts. Want het luistert nogal nauw, een vraag stellen als onderdeel van jouw lezing of spreekbeurt. Vijf soorten vragen en waarom je ze wel of juist niet stelt.
Blog
Spreekangst voorkomen tijdens vergaderingen
Nog drie mensen voor me, nog twee, nog één. Je hart klopt in je keel, het zweet breekt je uit... Hoe voorkom je spreekangst tijdens een vergadering?
Blog
Oefeningen tegen stotteren
Stotter of haper je en wil je dolgraag vloeiend leren spreken? Met deze MindTuning-oefeningen tegen stotteren kun je zelf aan de slag gaan.
Blog
Zo bepaal je de de inhoud van een presentatie
Hoe bepaal je de inhoud van een presentatie? Wat vertel je wel en wat kun je beter achterwege laten? Lees hier welke vraag je vooraf aan jezelf mag stellen.
Blog
Wat te doen tegen zenuwen?
Waarom krijgen we last van een zenuwachtig gevoel vanwege een presentatie, sollicitatiegesprek, mondeling examen of een ander belangrijk spreekmoment? En hoe ga je er goed mee om, zodat de zenuwen niet compleet met je op de loop gaan…
Blog
De invloed van lichaamshouding op stotteren
Wat is de invloed van je lichaamshouding op stotteren? In deze blog met video leggen we uit hoe dat zit door middel van een voorbeeld uit onze praktijk.
Blog
Mediatraining; hoe houd je de regie in eigen hand?
De media is toegankelijker dan ooit. Sterker; iedereen kan ook nog eens via eigen (social)mediakanalen van alles met de wereld delen. Dit brengt geweldige mogelijkheden, maar ook tal van valkuilen met zich mee. Hoe zorg je voor een goede reputatie, woordvoering met impact en houd je te allen tijde de regie in handen?
Blog
Nieuw inzicht omtrent Stotteren
Een nieuw inzicht op stotteren leert je natuurlijk spreken zonder haperen. Lees hier hoe jij de spraak-blokkade in je brein zelf kunt opheffen en je spraakvermogen succesvol activeert.
Blog
5 tips voor een motiverende kerst- of nieuwjaarspeech
Wie mij een beetje kent, weet het. Ik houd me verre van: 'wat wil ik niet'. Ik ben juist gericht op 'wat wil ik wel' en: 'hoe gaat het me wel lukken'. In deze blog geef ik je tips waarmee je deze mindset implementeert in je kerst- of nieuwjaarspeech of presentatie.
Blog
Personal Branding verdubbelt je marktwaarde
Jou succes is is voor een groot deel afhankelijk van personal branding. Maar met een sterk en kloppend verhaal alleen, ben je er nog niet. Het vraagt om een overtuigende presentatie. Een matig tot zwakke performance past immers niet bij een sterk merk...
Blog
De 3 meest voorkomende presentatie excuses
Ben jij een ster in het verzinnen van excuses om onder een presentatie uit te komen? Lees hier de 3 meest gebruikte excuses en waarom zij niet kloppen. En doe je voordeel met onze inzichten die je helpen om het ‘waarom niet presenteren’ om te zetten in ‘waarom wel’.
Blog
Overlevingsstrategieën bij Spreekangst
Heb jij last van spreekangst? Check dan in welke overlevingsstrategie jij je herkent. En wat de nadelige effecten hiervan zijn op de impact van jouw presentatie. Ook krijg je een belangrijke tip hoe het voortaan anders kan.
Blog
Presenteren van cijfers (en andere abstracte feiten)
Vind je cijfers presenteren lastig? Logisch, want cijfers spreken niet voor zich. Ze blijven gewoonweg niet hangen. Daarom leggen we je graag uit hoe je cijfers inspirerend voor het voetlicht brengt. En het leuke is, je kunt de inzichten en tips ook voor andere saaie materie en abstracte onderwerpen inzetten.
Blog
Gedachtenmanagement-TIPS voor een succesvolle presentatie
Waarom is het toch dat je thuis en tegen vrienden prima een verhaal kunt vertellen? En nog leuk ook! Maar het opeens een probleem wordt wanneer je officieel voor een groep staat en iets moet presenteren? De gedachten die je erover hebt, spelen hierbij een grote rol. Je kunt je gedachten niet stoppen, maar gelukkig wel managen, zodat ze voor in plaats van tegen je gaan werken.
Blog
De kracht van een spreekpauze
Waarom is het zo belangrijk om spreekpauzes in te lassen tijdens een presentatie of speech? En hoe zet je speekpauzes effectief in?
Blog
Beter luisteren, beter onthouden
Tegenover je zit een geïnteresseerde in jouw plan of product, een werknemer of collega die vragen heeft, een (potentiële) nieuwe klant, of een andere gesprekspartner. Goed kunnen spreken alleen is dan niet voldoende. Het vraagt ook om goed kunnen luisteren en onthouden. Lees hier de do's & don'ts.
Blog
Carrière maken
Carrière maken, hoe doe je dat? Welke skills heb je nodig en hoe ontwikkel je ze? Een overzicht van alles wat belangrijk is voor een mooie loopbaan, vind je hier.
Blog
5 spreekangst-adviezen ontmaskerd, en wat wél werkt…
Regelmatig horen we spreekangst-adviezen voorbijkomen die je angst bevestigen in plaats van oplossen. We ontmaskeren er 5 én vertellen je wat je beter wél kunt doen.
Blog
Presenteren: hoe maak je emotie los als spreker
Haast iedereen voert het woord tegenwoordig. In levende lijve, via video en social media. Opvallen tussen al die praatjesmakers, dát is wat jou te doen staat. Met verhalen die emotie doen oplaaien. Want niet het verstand, maar emotie is wat menselijke keuzes en gedrag bepaalt. Maar hoe doe je dat?
Blog
Storytelling voor financieel specialisten
Collega’s zijn er dol op: gortdroge materie, cijfers, data,… En vakjargon spreken en begrijpen ze allemaal. Maar dat geldt niet voor ‘buitenstaanders’. In dit artikel krijg je tips om je verhalend vermogen een boost te geven.
Blog
Succesvol netwerken – zo verhoog je de gunfactor
Het wordt weleens vergeten: succesvol netwerken gaat voor een groot deel over hoe je overkomt op anderen. De gunfactor speelt immers een grote rol zodra iemand zaken wil doen. Daarom geven we je 6 tips om om indruk te maken.
Blog
Videosollicitatie | 6 tips
Hoe maak je een goede video-cv? Wat moet er in een video-sollicitatie voorkomen? En hoe zorg je ervoor dat je indruk maakt met jouw sollicitatie-video bij jouw toekomstige opdrachtgever of werkgever? 6 TIPS!
Blog
Communiceren als een leider | de meest voorkomende fout
Wil je met je presentatie, tijdens een vergadering, overleg, debat, training of zakelijke afspraak echt gewicht in de schaal leggen? Dan is leiderschap het keyword. In dit artikel lees je over de nr 1 fout die het communiceren als een leider ondermijnt…
Blog
Presentatieangst overwinnen | 7 tips
Ben je gevraagd een presentatie te houden? Krijg je bij het idee dat je voor een groep staat al een knoop in je maag? En wil je jouw presentatieangst overwinnen? Gebruik deze praktische tips.
Blog
Het nut van non-verbale communicatie
Wat is non-verbale communicatie precies? Wat is het nut ervan als je een presentatie geeft? En hoe breng je het in de praktijk? Je leest het in dit artikel.
Blog
Overtuigen in een videocall | 3 tips
Heb je het idee dat jouw boodschap tijdens een videocall niet of nauwelijks overkomt zoals jij graag zou willen? In dit artikel plus video krijg je 3 belangrijke tips om jouw overtuigingskracht een flinke boost te geven.
Blog
TIPS voor een goed gesprek
Netwerken; de één vindt het fantastisch om allerlei evenementen af te gaan en met heel veel mensen in contact te komen. Maar voor een ander kan het een enorme uitdaging zijn, of zelfs iets om tegenop te zien. Als je onderstaande tips 7 voor een goed gesprek toepast, wordt netwerken een stuk gemakkelijker en gaat het veel opleveren.
Blog
Videobellen zonder angst: gratis online training
Vind je videobellen ongemakkelijk? Of ronduit doodeng? Lees de blog met gratis mini videotraining en doe je voordeel met de tools en tips.
Blog
Hoe herken je spreekangst?
Een presentatie kun je vergelijken met een wedstrijd. Je kunt het achteraf niet nog een keertje overdoen. Daarom is een portie gezonde spanning gewoon nodig. Wat ongezonde spanning is en hoe je spreekangst herkent, lees je in dit artikel.
Blog
Online gesprek: 5 tips om jezelf online te presenteren
Nog nooit eerder was het zo cruciaal om jezelf online te presenteren. Met de 5 tips uit deze blog helpen we je graag om je online gesprekken en presentaties naar een hoger plan te tillen.
Blog
Een beter webinar geven – 9 tips
De impact van je webinar is voor 80 procent afhankelijk van je presentatie-skills. Een matige presentatiewijze zal je, alle hulpmiddelen ten spijt, gewoon de das om doen. Daarbij komt; hoe beter je presentatievaardigheden, hoe minder hulpmiddelen je nodig hebt. Je bent er dan niet van afhankelijk. Deze 9 tips helpen je een flink eind op weg.
Blog
5 fabels over spreekangst
Heb je last van spreekangst? Dan heb je ideeën over spreken in het openbaar die helemaal niet kloppen. We hebben de 5 hardnekkigste fabels op een rij gezet, plus hoe het wel zit.
Blog
Indruk maken met een presentatie, zo doe je dat
Met een aantal even simpele als werkzame gereedschappen ben je in staat om met je presentatie een blijvende indruk achter te laten.
Blog
ZES presentatie fouten die je performance saboteren
Er worden tijdens een presentatie vaak fouten gemaakt die je als spreker gemakkelijk had kunnen voorkomen. Lees wat de ZES meest gemaakte fouten zijn en waarom ze jouw presentatie saboteren. En ook hoe je presentatie meer impact krijgt en je boodschap beklijft.
Blog
Ssst, niet verder vertellen…
Misschien herken je het zelf wel. En surf jij ook wel eens op het internet. Stiekem. Op zoek naar informatie erover. Spreekangst, want daar heb ik het over, is iets om je diep, heel diep zelfs, voor te schamen! Tenminste, dat vind je zelf...
Blog
Presenteren: Waarom humor maakt dat je serieuzer wordt genomen
Wees tijdens het geven van een presentatie niet al te serieus. Des te serieuzer zal je publiek jou nemen...
Blog
Presenteren: gouden binnenkomers
Hoe begin je een presentatie zodanig, dat iedereen vanaf de eerste tel aan je lippen hangt? Je leest het in deze blog.
Blog
Presenteren: de wijze les van mijn oma
Mijn oma kon het niet vaak genoeg herhalen. ‘Er is stront aan de knikker jongen, als iemand iets voor een appel en een ei verkoopt. Knoop dat goed in je oren kind.’ Ik moet daar de laatste tijd vaak aan denken, aan die waarschuwing van mijn oma. Ik zal je uitleggen hoe dit komt.
Blog
Presenteren: de 3 P’s van topsprekers
Wat alle topsprekers met elkaar gemeen hebben is dit. Zij hebben 3 grote Passies. Check hieronder hoe het zit met jouw 3 P’s.
Blog
Presentatietraining: alles wat je wilt weten plus 7 tips
Hoe leer je snel goed presenteren? Wat zijn veel gemaakte fouten? Wat zou je moeten leren tijdens een goede presentatietraining? Plus de 7 allerbeste tips waarmee je jezelf kunt trainen in het geven van een presentatie.
Blog
Hoe leer je pitchen als een pro?
Jezelf verkopen. En daarmee jouw product of dienst. Zodat een beslisser onmiddellijk je gezicht weer voor zich ziet, zodra er iemand nodig is met jouw kennis en kunde. En jouw naam als eerste noemt, wanneer iemand anders een professional zoekt. Dat is wat een dijk van een pitch doet.
Blog
Hoe bereid je een presentatie voor?
Net zoals bij een autorit, hoef je als je een presentatie gaat geven maar 3 dingen te weten. Waar je start, wat je bestemming is en via welke route. Meer niet. Je stapt in en gaat rijden.
Blog
PowerPoint gebruiken tijdens een presentatie: 6 tips
Presentatiesoftware als Powerpoint en Prezi is niet meer weg te denken bij het geven van presentaties. Maar hoe gebruik je deze software op zo'n manier dat het ook daadwerkelijk voor je gaat werken?
Blog
De meest daadkrachtig binnenkomer voor jouw presentatie
‘Test, test’… ‘Kan iedereen mij verstaan?’ Je zult het met me eens zijn: een daadkrachtige opening is dit niet. Maar ook ‘welkom allemaal’, is geen dijk van een begin. En nee, jezelf voorstellen, valt ook niet in deze categorie. Net zo min als: ‘Ik wil het met u hebben over…’ Maar hoe begin je een presentatie dan wel?
Blog
Contact maken met je publiek: zien en gezien worden
Stel je eens voor dat je op een feest bent en onderdeel uitmaakt van een groepje mensen. Eén daarvan voert het grootste woord, maar kijkt nooit in jouw richting. Dan voel je je al snel buitengesloten, toch? Dikke kans dat je een andere groep of individu opzoekt die wél oog voor jou heeft. Zo werkt het ook met presentaties...
Blog
Wat je kunt leren van Alfred Hitchcock
Sir Alfred Joseph Hitchcock was een van de beste filmregisseurs ooit. Hij had groot succes met stomme films en geluidsfilms. Zelfs bij geluidsfilms stelde hij niet het gesproken woord, maar het beeld centraal. Lees hier wat je van de Master of Suspense kan leren.
Blog
Boeiend presenteren: gebruik je stem
Zelfs bij het minst sexy onderwerp laat een goede spreker je op het puntje van de stoel zitten. Voor een groot deel heeft het te maken met het gebruik van je stem.
Blog
9 tips voor een nieuwjaarsspeech
Er is geen moment in het jaar waarop het vluchtgedrag van de mens grotere vormen aanneemt dan in de eerste weken van januari als de nieuwjaarspeech voor de deur staat. Er worden scenario’s gehanteerd die ons in de oertijd niet hadden misstaan. 9 tips om jezelf hiervan te bevrijden.
Blog
Zo zorg je ervoor dat je publiek jouw verhaal onthoudt
Als je een presentatie geeft, wil je natuurlijk niet dat jouw publiek in slaapt valt, maar alert is en jouw boodschap onthoudt. Hoe je dit doet, lees je in deze blog.
Blog
Zo voorkom je dat je presentatie een nachtmerrie wordt
Heb je last van spreekstress? Dan kan je presentatie ontaarden in een regelrechte nachtmerrie.