Hoe houd ik een verrassende nieuwjaarspeech?
Wil je deze jaarwisseling voor de dag komen met een verrassende nieuwjaarspeech? Wil je indruk maken met je performance? En een verhaal vertellen dat amuseert en inspireert? Het is ook voor jou weggelegd. En sneller dan je denkt!
Zo zorg je voor vuurwerk
In 2 dagen (met een tussenpoos van een week) stoomt de docent van Spreek.nl je klaar voor een briljante voordracht. Je leert verbaal spektakel en vuurwerk neerzetten. Zodat je toehoorders zin krijgen in het jaar dat voor hen ligt, dankzij jouw verrassende nieuwjaarspeech.
Zo krijg je een verrassende nieuwsjaarspeech snel onder de knie
De nieuwjaarspeech is vaak een onvermijdelijk onderdeel van de nieuwjaarsborrel. En mondt net iets te vaak uit in een goedbedoeld praatje, waarin echte dynamiek ontbreekt. Vaak voorspelbaar, soms ronduit saai, of gebruikmakend van gimmicks en humor, waarbij de plank net wordt misgeslagen. Tijdens de training ‘Spreken in het openbaar’ krijg je snel onder de knie hoe het wel moet. En met resultaat: je toehoorders op het puntje van hun stoel en na afloop enthousiaste reacties. Over jouw verhaal en optreden wordt nog lange tijd in positieve zin nagepraat.
Creëer een beleving
Je docent leert je álles wat nodig is om te spreken met impact. Om je toehoorders vanaf het eerste moment te boeien en mee te nemen in je verhaal. Jouw speech is voortaan veel meer dan een verbale aangelegenheid. Je creëert een beleving. En zet met recht de toon voor het nieuwe jaar.
Lees hieronder vast een paar tips voor een verrassende nieuwjaarspeech:
Wat kun je zelf al doen om beter voor de dag te komen als je een nieuwjaarspeech moet houden?
1. Ontspan je tenen
Je longen blokkeren als je je tenen kromt en bij veel mensen geeft het een totaal gevoel van lichaamsspanning.
2. Kijk om je heen
Wie angstig is kijkt niet om zich heen, keert zich naar binnen en ziet daar leeuwen en beren, terwijl zij er in werkelijkheid niet zijn. Ontspan jezelf door in de werkelijkheid te blijven. Neem de ruimte waar je de speech gaat geven helemaal in je op. En blijf dat doen als je rustig naar de plek loopt waar je gaat spreken. Neem de tijd om vanuit die positie opnieuw rond te kijken. Maak je blikveld zo ruim mogelijk. Rustig waarnemen is ruimte innemen en brengt rust. Begin dan pas met spreken.
3. Kijk je luisteraars niet in de ogen
Dieren doen dat ook niet. Het is een teken van agressie en dat creëert spanning.
4. Let nooit op je ademhaling
Ademen is een autonoom proces. Het gaat vanzelf. Je verstand kan zich daar beter niet mee bemoeien.
5. Benut de mogelijkheden van je stem
Praat harder dan je gewend bent en met emotie. In het spreken zijn behalve een ritme van hard en zacht, snel en rustig ook de tonen belangrijk. Wissel de tonen af van hoog naar laag. Eindig een zin altijd laag of zacht een maak van elke komma een punt. Deze manier van spreken ontspant en maakt dat het publiek wat je zegt goed in zich opneemt.
Wil je door ons verder worden geholpen?