De 3 meest voorkomende presentatie excuses
Wanneer je je onzeker of angstig voelt als het gaat om het geven van presentaties, ben je een ster in het verzinnen van presentatie excuses. Zonde, want bezig zijn met ‘waarom niet’ helpt je nooit over de drempel om het wel te doen. Lees hier de 3 meest gebruikte excuses en waarom zij niet kloppen. En doe je voordeel met onze inzichten die je helpen om het ‘waarom niet’ om te zetten in ‘waarom wel’.
Presentatie excuus 1:
‘Ik kan nou eenmaal niet presenteren…’
Het is een van de meest hardnekkige presentatie excuses: ‘Ik kan niet presenteren; ik ben nou eenmaal zo.’ Gebruik je dit excuus? Dan geef je jezelf een alibi om nooit te hoeven veranderen. Het werkelijke euvel is niet dat je niet kunt spreken voor een groep, maar bang bent om uit je comfortzone te komen. Je doet jezelf daarmee enorm tekort. Het leven is bedoeld om te groeien. Als kind heb je bijvoorbeeld leren kruipen, staan, lopen en spreken. Dat was allemaal buiten je comfortzone. Je dacht er gewoon niet over na, je deed het gewoon. Proberen, oefenen en nog eens oefenen. En opeens lukte het. Je werd beloond met applaus en de kick van de overwinning. De wereld was opeens een stuk groter en je had zoveel meer mogelijkheden om je doelen te bereiken… Leren presenteren is van een zelfde laken een pak.
Deuren gaan open die anders gesloten zouden blijven
De praktijk leert ons dat iedereen die heeft leren praten, kan leren spreken in het openbaar. De een heeft misschien meer aanleg dan de ander. En misschien voelt het voor de een natuurlijker dan voor de ander. Maar uiteindelijk kunnen we het allemaal, zelfs wanneer je jarenlang met spreekangst kampt. We zien het iedere dag in onze trainingspraktijk. Wanneer je toepast wat je tijdens onze trainingen leert, kan ook jij met zelfvertrouwen overtuigend een presentatie geven. Het geeft enorme voldoening om anderen te informeren en inspireren. Je carrièrekansen worden groter en deuren gaan open die anders voor jou gesloten blijven.
Presentatie excuus 2:
‘Ik kan alleen presenteren voor een publiek dat ik ken…’
Spreken voor een groep bekenden voelt voor een aantal mensen in eerste instantie wellicht wat veiliger. Maar dat geldt niet voor iedereen. Zeker niet als je last hebt van spreekangst. Maar ook voor dit excuus geldt: wanneer je toepast wat je tijdens onze trainingen leert, doet het publiek er niet toe. Of je nu voor bekenden, onbekenden, 5 mensen of een volle zaal spreekt. Onze specialisatie is dat we je leren hoe jij je publiek niet langer als bedreigend ervaart. Dan gaat het niet om trucjes als over je publiek heen kijken of tussen de mensen door. Want op die manier geef je jezelf nog steeds de boodschap dat je toehoorders eng zijn. Bovendien maak je zo geen verbinding met ze. Wat wij je wél leren is hoe jij je vrij voelt als spreker voor een groep en contact maakt. Dat betekent niet dat alle spanning weg is. Een beetje spanning heb je echt nodig om beter te presteren. Maar dan gaat het om gezonde kriebels die je nieuwsgierig maken en aanzetten tot actie.
Presentatie excuus 3:
‘Ik kan alleen presenteren met PowerPoint…’
Komt dit excuus je bekend voor? Dan zal je alleen een presentatie geven wanneer je die uitgebreid kunt voorbereiden. En vermijd je het liefste momenten waarin er van je wordt gevraagd om te spreken uit de losse pols. Het inzetten van PowerPoint tijdens een presentatie is in sommige situaties inderdaad niet te vermijden. Als je architect bent bijvoorbeeld en wilt laten zien hoe een gebouw of wijk eruit komt te zien. In de meeste gevallen kan een presentatie echter heel goed zonder. Sterker, die wordt er al snel beter van.
Een valkuil die je zelf graaft
PowerPoint wordt vooral gebruikt om je ergens achter te kunnen verschuilen. De aandacht gaat dan naar de plaatjes (hoop je) en niet naar jou. En het geeft je houvast wat betreft de volgorde en wat je wilt vertellen. Want stel je voor dat je de draad of tekst opeens kwijt raakt… Kortom: het doel van PowerPoint is vaak een manier om je eigen angst of onzekerheid weg te nemen. En niet zozeer om het er voor je publiek leuker op te maken. Een kaartje met steekwoorden als geheugensteuntje is in dit geval een beter alternatief. En feiten en cijfers kun je op schrift stellen en achteraf uitdelen, als je dit belangrijk vindt. Want schotel je ze voor d.m.v. sheets? Het blijft niet hangen. Bovendien haalt het de aandacht van jou en je verhaal weg.
De kracht van de eenvoud
De beste presentaties zijn eenvoudig en hebben geen grafieken, opsommingen van feiten en cijfers nodig. De kracht zit hem in het vertalen van droge stof en data naar levendige voorbeelden en verhalen. We kennen uit onze jeugd allemaal wel een meester of docent die ons echt wist te boeien. Die maakte geen gebruik van het schoolbord. Het was zo’n leraar die verhalen kon vertellen. Je zag het voor je, wist daarna nog precies waar het over ging en kon het reproduceren. Het waren de lessen waar je naar uitkeek. Wanneer je deze manier van vertellen toepast tijdens een presentatie, zullen mensen zonder moeite ademloos aan je lippen hangen. En kunnen ze achteraf navertellen wat je hebt gezegd. De technieken die hiervoor nodig hebt, leer je tijdens onze trainingen.
De oplossing voor presentatie excuses binnen handbereik
Wil jij je niet langer verschuilen achter allerlei presentatie excuses en boeiend leren presenteren? Dit zijn onze mogelijkheden op een rij:
Populairste trainingen op locatie
Online e-training om zelf te doen waar en wanneer het jou uitkomt