Gedachtenmanagement-TIPS voor een succesvolle presentatie
Waarom is het toch dat je thuis en tegen vrienden prima een verhaal kunt vertellen? En nog leuk ook! Maar het opeens een probleem wordt wanneer je officieel voor een groep staat en iets moet presenteren? De gedachten die je erover hebt, spelen hierbij een grote rol. Je kunt je gedachten niet stoppen, maar gelukkig wel managen, zodat ze voor in plaats van tegen je werken. In deze blog lees je hoe je gedachtenmanagement toepast.
Zinloze vragen
Zodra er een presentatie op stapel staat kan het zomaar zijn dat één simpele negatieve gedachte een kettingreactie in gang zet. Vaak poppen die gedachten op in de vorm van zinloze vragen. Voorbeelden hiervan zijn:
‘Kan ik dit wel?’
‘Wat zullen ze van mij vinden?’
‘Zullen ze wel naar mij luisteren?’
‘Vinden ze mijn verhaal wel interessant genoeg?’
‘Zal ik wel zelfverzekerd en overtuigend overkomen?’
‘Stel dat ik mijn tekst kwijtraak, wat dan…?’
Dat je jezelf één keer zo’n zinloze vraag stelt, is nog tot daaraantoe. De ellende is dat het meestal een repeterend karakter krijgt. Het zijn vragen waarop je het antwoord niet weet, omdat ze niets met het nu van doen hebben. Je zaait daarmee grote onrust in jezelf.
Negatieve waaromvragen
Naast het stellen van zinloze vragen kan het ook zijn dat jij jezelf opzadelt met negatieve waaromvragen.
‘Waarom vind ik presentaties geven niet gewoon leuk?’
‘Waarom zie ik er zo tegenop om te moeten spreken?’
‘Waarom kan ik niet gewoon ontspannen een presentatie houden?’
Het antwoord waarnaar je op zoek bent, zal je niet helpen. Integendeel. Je bevestigt en verankert zo het negatieve beeld dat je van jezelf hebt. Want wat jij tegen jezelf zegt is: dat het in de spotlights staan met mijn verhaal niet iets is om reikhalzend naar uit te kijken, is een feit. Dat ik het niet kan, niet durf, eveneens. En vervolgens zet jij je verstand aan het werk om er één of meer plausibele verklaringen bij te bedenken waarom dit zo is. Hiermee zorg je voor een alibi in plaats van een oplossing.
Gedachtenmanagement toepassen
Gedachtenmanagement is de oplossing als je gedachten de verkeerde kant op gaan. Het houdt in dat je sturing geeft aan je denken in een richting die je wel wat oplevert. Bijvoorbeeld door jezelf andere vragen te stellen. Vragen die je vooruit helpen, in plaats van onderuit halen.
Stel doelvragen
Vervang zinloze vragen voortaan door doelvragen. Daarmee blijf je in de tegenwoordige tijd; het enige moment in je leven waar je werkelijk invloed op hebt. Doelvragen beginnen meestal met het woord hoe.
‘Hoe zorg ik ervoor dat mensen naar mij luisteren?’
‘Hoe maak ik mijn presentatie interessant?’
‘Hoe wordt mijn verhaal overtuigend?’
Door doelvragen te stellen transformeert slachtofferschap naar daadkracht. Je gaat niet lijdzaam zitten afwachten, maar nu iets doen om in de toekomst een dijk van een presentatie te geven.
Stel nieuwe waaromvragen
‘Waarom is presentaties geven wel leuk?’
‘Waarom heb ik er wel zin in?’
‘Waarom kan ik het wel?’
Je stuurt je gedachten hiermee, net als tijdens het stellen van doelvragen, in een constructieve en positieve richting. En zet je brein aan het werk om bezig te zijn met jouw doel.
Gedachtenmanagement is breinnavigatie
Negatieve gedachten hebben altijd als onderwerp dat wat je niet wilt. Terwijl het de bedoeling is dat jij je bezighoudt met wat je wel wilt: een geweldige presentatie of speech houden. Je kunt je brein vergelijken met de navigatie in je auto. Als je naar Groning wilt, tik je geen Eindhoven in als bestemming… Houd je dus altijd bezig met wat je wél wilt. Stuur je denken in die richting. Bepaal wie je doelgroep is en wat zij van je willen weten. En maak het visueel; zie voor je dat iedereen blij is met jouw informatie.
Wil je meer leren over presenteren, oefenen in de praktijk en waardevolle feedback en tips krijgen? Kijk dan bij ons aanbod van presentatie trainingen.
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de training die het beste bij jou past? Bel gerust voor vrijblijvend advies: 0182-612345.