Een beter webinar geven – 9 tips
Hoe val je op tussen al die andere webinars?
Corona was aanleiding voor een overvloed aan webinars. En vrijwel ieder bedrijf, coach, of consultant deed er alles aan om de aandacht te trekken. Voor enkele jaren terug volstond het om met matige presentatie-skills, een beetje kennis en een webcam een webinar te geven. Wil je nu nog scoren? Dan draait het in de eerste plaats om presentatie-kracht. Hoe maak je via de camera verbinding met je publiek en houd je iedereen aandachtig, energiek en betrokken?
De zin en onzin van hulpmiddelen
Tuurlijk, er zijn hulpmiddelen die je daarbij helpen. Zoals de studiosetting, het inzetten van polls, energizers, PowerPoint, Prezi of break out rooms… Maar de impact van je presentatie is voor 80 procent afhankelijk van je presentatie-skills. Een matige presentatiewijze zal je, alle hulpmiddelen ten spijt, gewoon de das om doen. Daarbij komt; hoe beter je presentatievaardigheden, des te minder hulpmiddelen je nodig hebt. Je bent er dan niet van afhankelijk. Onderstaande 9 tips helpen je een flink eind op weg.
Tip 1. Kies een rustige achtergrond voor je webinar
Wees je ervan bewust dat niet alleen jij, maar ook jouw achtergrond in beeld is. Zorg ervoor dat het professioneel overkomt en niet afleidt. Ga dus niet voor een drukke boekenkast zitten, in de slaapkamer, de kinderkamer, enz. als je het webinar vanuit huis geeft. En denk ook na over het decor als je op je werkplek zit.
Tip 2. Zorg voor goede belichting
Met de juiste belichting voorkom je dat de deelnemers aan jouw webinar tegen een donker of onflatteus beeld van jou aan zitten te kijken en niets van jouw gezichtsmimiek kunnen zien. Zorg ervoor dat het licht van voren komt (en eventueel iets van boven als dit mogelijk is). Zodra het licht van achteren komt, bijvoorbeeld als je met je rug naar een raam zit, en het is overdag, dan kijkt jouw publiek naar een donkere schim. Ga bij voorkeur daarom tegenover een raam zitten.
Vindt het webinar ‘s avonds plaats als het al donker is, werk dan met lampen. Je kunt een en ander uittesten met je telefoon, of via Zoom.
Tip 3. Gebruik een microfoon
Goed geluid is van groot belang. Gebruik daarom een usb microfoon. Dat is vele malen beter dan de ingebouwde microfoon in je pc of laptop. Voorkom echo of resoneren door het geluid van te voren te testen. Klinkt het hol? Hang dan hier en daar wat dekens op, of verplaats je naar een ruimte waar meer stoffering is. Ga hier serieus mee aan de slag. Het verschil in impact van een webinar met slecht of goed geluid is gigantisch.
Tip 4. Maak via de camera contact met de deelnemers
Je zult als je een webinar geeft wellicht de neiging hebben om naar je beeldscherm te kijken. Daar zie je immers de deelnemers die hun webcam hebben aanstaan. Maar wat zij dan zien, is een presentator die hen juist niet aankijkt. Om wel contact te maken zul je je blik dus niet naar het scherm, maar naar de camera moeten richten. Kijk je recht in de lens, dan kom je veel te indringend binnen. Laat je blik daarom glijden over een groter gebied; boven, onder en naast de camera. Zo ervaart iedere deelnemer dat je hem of haar op een prettige wijze aankijkt.
Zorg ook dat de camera op ooghoogte staat. Zo kom je op een natuurlijke wijze in beeld.
Tip 5. Spreek in een regelmatig onregelmatig ritme
Het gaat niet alleen om wat je tijdens een webinar vertelt, maar vooral om hoe je het vertelt. Veel presentatoren spreken monotoon of eindigen alle zinnen hoog. Monotoon spreken is oersaai en brengt je toehoorders in slaap. Alle zinnen hoog eindigen overtuigt niet; je spreekt twijfeltaal. Varieer daarom in toon, spreek met emotie, las pauzes in, maak van elke komma een punt en eindig elke zin laag of zacht. Zo kom je overtuigend en resoluut over.
Tip 6. Communiceer visueel tijdens een webinar
Zie voor je wat je vertelt. Beschrijf het. Dat kunnen letterlijk beelden, of gevoelsbeelden zijn. Zo tover je een film op het innerlijke visuele beeldscherm van je toehoorders, waardoor zij jouw informatie maximaal opnemen en het beklijft.
Tip 7. Ondersteun je woorden non verbaal
Tijdens een webinar hoor je te inspireren en waar nodig te overdrijven. Zelfs je handen mag je gebruiken. Je ondersteunt daarmee je woorden en bevestigt je boodschap. Maar let op: beweeg je handen niet naar voren, omdat ze dan vele malen groter lijken dan ze zijn.
Tip 8. Ga staan
Ga bij voorkeur staan als je een webinar presenteert. Als je staat ben je actiever en kun je er meer energie in brengen. Kies je er wel voor om te gaan zitten, neem dan plaats op het puntje van je stoel, zodat je je hele lichaam kunt laten spreken.
Tip 9. Bereid een webinar zo min mogelijk voor
Zorg ervoor dat je begrijpt wat je wilt vertellen en wat de deelnemers aan jouw webinar graag willen weten. Verdeel het in een kop, middenstuk en staart. Ga je verhaal niet uitschrijven en uit je hoofd leren, maar zet wat punten op een kaartje. Houd deze bij je of plak het boven de camera. Je kunt als het nodig is even spieken. Als je op deze wijze voorbereidt wordt je verhaal puur en echt. En loop je geen risico dat je je tekst kwijtraakt en blokkeert.
Wil je je presentatie-kracht volledig ontwikkelen? Kijk dan hier voor onze presentatietrainingen
Tip: heb je last van camera-angst of stress? Kijk dan hier voor de training Zelfverzekerd Presenteren voor de Camera