Online gesprek: 5 tips om jezelf online te presenteren
Online gesprek voeren? Met deze 5 tips verbeter je jouw online presentatie
We leven in een tijd waarin er best veel is waar je geen invloed meer op hebt. Des te belangrijker is het om de dingen die je wel naar je hand kunt zetten, goed aan te pakken. Met stip op 1 staat het online gesprek. Want nog nooit eerder was het zo cruciaal om jezelf online te presenteren. Met de 5 tips uit deze blog leren we je graag hoe je een online gesprek of online presentatie naar een hoger plan tilt.
Bekijk de bovenstaande video en onze tips voor het verbeteren van jouw online gesprekken. Behoefte aan persoonlijke hulp? Ga naar onze training: zelfverzekerd presenteren voor de camera.
Tip 1: start voor het online gesprek met testen
Starten met testen; het lijkt een inkoppertje, maar dat is het niet. Want heb je het wel eens geteld? De keren dat er verzucht wordt: ‘Sorry, de techniek laat ons even in de steek…’? Dat de boel al stagneert voordat een online meeting goed en wel begonnen is? Het is allang niet meer grappig als iemand voor het oog van de camera opeens nog even van alles moet gaan oplossen.
Als een online gesprek of presentatie vlekkeloos en dynamisch van start gaat, geef je een signaal. Je voorkomt hiermee dat anderen zich gaan afvragen of je bij je andere activiteiten misschien ook zo nonchalant of niet goed voorbereid bent.
Want de techniek, die doet het over het algemeen prima. Daar ligt het niet aan. Als je aan de juiste knoppen draait, tenminste. En je je bijvoorbeeld niet compleet laat verrassen door een laptop of pc die spontaan updates gaat installeren terwijl jij net live gaat…
Bereid je voor op een online gesprek, ook als gast
Ook als je inlogt om een online meeting te volgen van iemand anders, is het heel vervelend als je niet goed bent voorbereid. Als de rest moet wachten omdat jij vergeet de audio of video aan te zetten. Of nog erger…, je niet precies weet hoe dat moet en het een heel gehannes oplevert. Wat ook heel storend is: als iedereen last heeft van jouw omgevingsgeluiden.
Een online gesprek vraagt meer van mensen dan een gesprek op locatie. Meer focus, meer energie. Alles wat je kunt doen om ruis te voorkomen is dus echt een must. Installeer jezelf daarom in een ruimte waar je niet gestoord kunt worden. Zet het geluid van je mobiel uit, check je pc of computer, controleer of alles goed is aangesloten en je goed te zien en te horen bent. Maar ook of eventuele video’s en sheets die je wilt delen klaarstaan, en ze probleemloos kunnen worden gestart. En bovenal: neem er de tijd voor.
Tip 2: besteed extra aandacht aan goed geluid
We vinden het allemaal leuk om naar doventolk Irma te kijken. Als het geluid van de tv het af zou laten weten, komen we al een heel eind door simpelweg naar haar gebaren te kijken. Omdat ze enorm veel talent heeft om ons allemaal non-verbaal een boodschap te laten begrijpen. Dit talent hebben de meeste mensen niet. Dus is het zaak dat het geluid tijdens een online gesprek picobello is.
Ga er daarbij niet vanuit dat de ingebouwde microfoon het summum is. Je kunt al voor rond de 100 euro een goede usb-microfoon aanschaffen. Je bent dan veel prettiger om naar te luisteren. Als je dan ook de mogelijkheden van je stem goed benut (varieer in volume en toon om wat je zegt kracht bij te zetten) komt je boodschap maximaal over.
Tip 3: zorg voor interactie met je online publiek
Er heersen nogal wat misverstanden over online interactie. Vaak wordt daarmee gedoeld op allerlei tools als polls, energizers, PowerPoint, of break out rooms. Er wordt zoveel over gepraat en geschreven dat we bijna zouden vergeten dat er iets anders van veel groter belang is.
Tools zijn vooral handig als een online meeting lang duurt. Het helpt om de boel af en toe even in beweging te brengen. Door mensen ergens over te laten nadenken, of fysiek iets te laten doen. Maar met een sheet of poll kunnen mensen geen emotionele verbinding voelen. Met jou als mens wel. Dus laat die kans niet liggen.
Een online gesprek is zenden én ontvangen
Echt contact maken lukt niet als je alleen maar aan het zenden bent. En dus uit je hoofd hebt geleerd wat je wilt zeggen en jij je strak aan een script vasthoudt. Je wordt dan een soort robot en ook daar hebben mensen geen feeling mee. Daarom: weet wat het doel is van jouw online gesprek of presentatie. Ken de hoofdlijnen en anticipeer vervolgens op wat er zich aandient door spontaan te spreken. Dan spreek je van mens tot mens.
Kijk je online gesprekspartners ook aan. Dit bereik je niet door je naar de gezichten op je scherm te richten. Kijk naar de cameralens en het gebied eromheen. Als er meerdere mensen aan het gesprek of de presentatie deelnemen, heeft iedereen het gevoel dat je hem of haar persoonlijk toespreekt.
Tip 4: kies de juiste houding voor de camera
Is het je wel eens opgevallen? Je kijkt naar een goeie avonturenfilm met een superheld in de hoofdrol. Na afloop bruis je van de energie. ‘Ik kan de hele wereld aan’, zo’n gevoel heb je dan. Je kunt dit terugvertalen naar een online meeting. Want echt, de energie van een spreker op het beeldscherm is net zo besmettelijk als die van een hoofdrolspeler op het witte doek.
Sta er daarom eens bij stil. Wat zien en ervaren anderen als jij online aan het woord bent? Welke sfeer zet jij neer? Je bodylanguage speelt hierbij een zeer belangrijke rol. Ga er niet als een zoutzak bijzitten. Wees energiek. Sprankel.
Onderuit in een stoel of bank hangen, dat kan echt niet. Zet je laptop het liefst hoog, bijvoorbeeld op een kast. En ga er voor staan. Dan kom je het beste over. Wil je toch zitten? Leun dan nooit tegen de rugleuning, maar neem plaats op het puntje van een stoel. Zo neem je een actieve houding aan.
Houding tijdens een online gesprek beinvloedt je mindset
Het werkt bij lichaamshouding trouwens naar twee kanten. Je geeft niet alleen een signaal naar de ander, maar ook naar jezelf. Want voel je je klein, maar maak je jezelf groot, dan ga jij je vanzelf beter voelen. En zit je actief op het puntje van je stoel, dan gaat je lichaam als vanzelf meespreken.
Tip 5: houd tijdens het online gesprek de aandacht vast
Keffende honden, gillende kinderen, je partner die al pratend door het beeld loopt. In tip 1 werd het al even aangetipt: omgevingsgeluiden. Het is tijdens een video-call met familie of vrienden geen enkel probleem, al die huiselijke geluiden en taferelen. En ja, ook de inrichting van de kamer waarin jij je bevindt op de achtergrond heeft dan een functie. Het geeft toch een beetje het gevoel dat je bij elkaar in dezelfde ruimte bent.
Zodra het niet om een privé online gesprek gaat, kun je omgevingsgeluiden missen als kiespijn. Het komt onprofessioneel over en leidt enorm af. Zorg dus voor een stille ruimte. En ook voor een achtergrond die niet schreeuwt om aandacht. Haal manden vuil wasgoed, kinderspeelgoed en andere rondslingerende dingen uit beeld. Je kunt ook kiezen voor een virtuele achtergrond. Maar ga hier wijs mee om. Palmenstranden, volle boekenkasten en andere uitgesproken taferelen zijn niet nodig. Het is immers de bedoeling dat jij en jij alleen alle aandacht naar je toetrekt.
Online gesprekken en camerapresentatie verder verbeteren?
Ben je op zoek naar een manier om jouw online presentatie te verbeteren, zodat online gesprekken voor jou geen uitdaging meer zijn?
Ga naar zelfverzekerd presenteren voor de camera
Wil je meer weten over ons trainingsaanbod en hoe wij kunnen helpen met jouw online gespreksvoering? Neem dan contact met ons op.