Hoe herken je spreekangst?
Heb jij spreekangst? Zo herken je de symptomen…
Om misverstanden te voorkomen; spreekangst is niet de spanning die de meeste sprekers voelen zodra ze op het podium staan. Deze spanning kun je vergelijken met die van een olympisch kampioen vlak voor een wedstrijd. Het maakt dat hij of zij beter presteert. Een presentatie kun je vergelijken met een wedstrijd. Je kunt het achteraf niet nog een keertje overdoen. Daarom is een portie gezonde spanning gewoon nodig. Wat ongezonde spanning is en hoe je spreekangst herkent, lees je in dit artikel.
Kun je persoonlijke hulp gebruiken? Ga dan naar onze Spreekangst Masterclass, of naar onze uitgebreide Spreekangst e-training.
Controle vooraf zorgt voor spreekangst
Heb je spreekangst, dan ben je vooraf al bezig met of het allemaal wel goed zal gaan en om je spanning onder controle te krijgen. Hoe meer je daarmee bezig bent, des te erger het wordt. Omdat je het straks nooit in het nu onder controle kunt krijgen en iedere poging daartoe je probleem juist groter maakt.
Denkpatronen bij spreekangst herkennen
Spreekangst gaat gepaard met piekeren. Vooraf maak je je al druk over het spreekmoment dat komen gaat. Je stelt jezelf waaromvragen als: Waarom heb ik dat nou? Waarom maak ik er me zo druk over? Waarom vind ik het zo eng? Deze waaromvragen zijn ‘levensgevaarlijk’. Je dwingt jezelf om na te gaan denken over het antwoord. Dat je bang bent, staat vast. En vervolgens ga je onderbouwen waarom dit zo is. Zo geef je jezelf een alibi: ‘geen wonder dat ik spreekangst heb’ en je verankert het nog eens extra.
Spreekangst herkennen aan je manier van handelen
Wie spreekangst heeft, heeft een smoezenboek paraat. Je doet er alles aan om onder een presentatie uit te komen. Je zult niet de eerste zijn die kans op promotie laat schieten, omdat het inhoudt dat je vaak moet spreken voor groepen. Of dat je een aanlokkelijke cursus aan je voorbij laat gaan vanwege het onvermijdelijke voorstelrondje. Of je houdt je lippen stijf op elkaar tijdens een vergadering terwijl je goede feedback of ideeën hebt.
Lichamelijke symptomen van spreekangst herkennen
Spreekangst gaat gepaard met lichamelijke symptomen. Voorbeelden ervan kunnen zijn:
- trillen,
- zweten,
- blozen,
- stotteren,
- je licht in je hoofd voelen,
- hoge adem,
- droge mond,
- tintelingen,
- snelle hartslag,
- geknepen of trillende stem,
- trekjes in je gezicht
- of hyperventilatie.
Het komt zelden voor dat iemand met spreekangst in blinde paniek van het podium vlucht. De kans is het grootst dat je bevriest.
Je kijkt kritisch door de ogen van een ander
Spreekangst is een sociale angst. Je bent bezig met wat andere mensen mogelijk van jou vinden en vult dat zelf voor het gemak ook maar even in. Of beter gezegd, voor het ongemak. Want wat anderen allemaal aan jou zien, of over je denken is volgens jou niet positief. Wij noemen dat: kritisch door de ogen van een ander naar jezelf kijken.
Gelukkig is er snel iets aan spreekangst te doen.
Ga naar: Spreekangst Masterclass,
Ga naar: Spreekangst e-training
Of bestel het boek: Vroeger had ik Spreekangst…
Wil je meer weten over ons trainingsaanbod en hoe wij kunnen helpen met het oplossen van jouw spreekangst? Neem dan contact met ons op.