TIPS voor een goed gesprek
Netwerken vraagt om een goed gesprek. De één vindt het fantastisch om allerlei evenementen af te gaan en met heel veel mensen te spreken. Maar voor een ander kan het een enorme uitdaging zijn, of zelfs iets om tegenop te zien. Als je onderstaande tips voor een goed gesprek toepast, wordt netwerken een stuk gemakkelijker en gaat het veel opleveren.
7 netwerktips op een rij
Tip 1 – Wees op tijd
Wees op tijd. Veel mensen arriveren later op een netwerkbijeenkomst, zodat ze niet de eerste zijn en een beetje op de achtergrond kunnen blijven. Dit is een gemiste kans. Ben je lekker op tijd, dan zie je wie er nog meer zijn en druppelsgewijs binnenkomen. Je kunt een beetje acclimatiseren én misschien meteen die persoon aanspreken waar normaal gesproken zo’n 6 of 7 personen rond cirkelen die hetzelfde willen als jij. Ook kun je, als je vroeg bent, naar de organisator stappen en vragen of deze jou wil voorstellen aan iemand met wie je graag eens zou willen spreken.
Tip 2 – Toon belangstelling
Het gevaar van netwerken is dat je zou kunnen denken: nu moet ik een salespitch gaan houden, nu moet ik het over mezelf gaan hebben, over mijn product, of dienst, wat ik allemaal doe, wat er allemaal zo belangrijk aan is en wat voor voordeel dat heeft voor die ander.
Doe dat niet. Mensen vinden het fijn om hun eigen verhaal kwijt te kunnen. Heb dus een luisterend oor. Op een gegeven moment zal jouw gesprekspartner ook aan jou vragen wat jij doet en kun je daar iets over vertellen. Maar ook dan: maak er een goed gesprek van en ga jezelf niet nadrukkelijk verkopen.
Tip 3 – Kom iets brengen
Deze tip ligt in het verlengde van de vorige. Als je gaat netwerken, kom dan iets brengen in plaats van halen. Vraag niet: kan ik iets voor je betekenen? Stel belangstellende vragen en geef als het moment erom vraagt een goed advies. En biedt bijvoorbeeld aan om de ander in contact te brengen met iemand uit jouw netwerk, mocht dat interessant voor hem of haar zijn. Je plant een zaadje waar je wellicht in de toekomst iets van kunt oogsten. Op die wijze verloopt het netwerken op een natuurlijke manier.
Tip 4 – Luister goed
Het wordt nog wel eens vergeten; een goed gesprek bestaat voor een groot deel uit luisteren. Luister zo goed dat je later kunt reproduceren wat de ander heeft verteld. Kun je dat niet? Dan was je met jezelf en je eigen verhaal bezig. Wanneer je goed opneemt wat iemand tegen je zegt, kun je er later op terugkomen en klopt het ook wat je zegt. Je toont zo dat je geïnteresseerd bent. Als je aandacht veinst en alleen maar met jezelf bezig bent, zal de ander dat snel doorhebben en dit effect hebben op hoe iemand zich jou herinnert.
Tip 5 – Straal passie voor jouw werk uit
Wanneer tijdens het netwerken blijkt dat iemand geïnteresseerd is in hetgeen jij doet, vertel dan over jouw werk met enthousiasme en passie. Zorg ook voor een goede houding. Laat je schouders niet hangen, maar sta rechtop, dat straalt zelfvertrouwen uit. Het gesprek met jou wordt zo beter onthouden en je komt overtuigend over.
Tip 6 – Wissel gegevens uit
Netwerken is pas echt interessant wanneer je in de toekomst contact kunt houden. Heb je een leuk gesprek of een klik met een ander?, wissel dan gegevens uit. Zo zorg je ervoor dat je elkaar in de toekomst kunt benaderen per telefoon, mail of LinkedIn bijvoorbeeld.
Tip 7 – Bedank de ander voor zijn tijd en aandacht
Vergeet nooit de ander te bedanken voor de tijd en aandacht. Laat weten wat je van het gesprek hebt opgestoken en wat je er eventueel mee gaat doen. Daar maak je mensen ongelooflijk blij mee. De kans dat je blijft hangen is zo vele malen groter.
Wil je jouw spreekvaardigheden op alle fronten verbeteren?
Ga naar: Spreken in het openbaar
Ga naar: Presenteer als een leider
Ga naar: Persoonlijk Masterconsult
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de training die het beste bij jou past? Bel gerust voor vrijblijvend advies: 0182-612345.