Bestaat er medicatie tegen stotteren?
Bestaat er medicatie tegen stotteren? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een afdoend medicijn tegen stotteren is er niet. En dat is wellicht maar goed ook. Waarom dat zo is, lees je in deze blog. En ook, wat dan wel tegen stotteren helpt…
Onderzoek naar een geneesmiddel tegen stotteren
Er worden natuurlijk onderzoeken gedaan naar een geneesmiddel tegen stotteren. Want het is een bekende aandoening en een pilletje nemen waardoor je nooit meer stottert, of die op z’n minst het stotteren flink verminderen laat, dat klinkt velen als muziek in de oren.
Het gevolg van stotteren
Stotteren kan op elke leeftijd voorkomen. Vaak ontstaat het op jonge leeftijd en gaat het vanzelf over. In andere gevallen gebeurt dat niet als een kind ouder wordt. Er zijn maar weinig stotteraars die het niet erg vinden dat ze maar blijven stotteren, hun schouders erover ophalen en zich er niet door laten weerhouden om toch alles te doen wat ze diep van binnen graag willen doen.
Niet spontaan spreken
Een grote groep stotteraars vindt het wel erg dat zij niet spontaan spreken kunnen op een vloeiende manier. En bij hen heeft het stotteren dan ook invloed op belangrijke keuzes in het leven. Bijvoorbeeld als het gaat om een vervolgopleiding of studie en de carrière die ze voor ogen hebben.
Kiezen voor een veilige optie
Ze kiezen voor een veilige optie. Voor een loopbaan waarbij het spreken en telefoneren zoveel mogelijk vermeden kan worden en het regelmatig moeten spreken voor groepen niet aan de orde is. Zodat het aantal stottermomenten zo hopelijk flink gereduceerd wordt. De angst om te gaan stotteren weerhoudt hen er dus wél van om het leven te leven dat zij diep van binnen het liefste zouden willen.
Vereenzamen
Ook kan het zijn dat je als stotteraar niet zo snel contact met anderen legt omdat je het eng vindt om te spreken. Uit angst voor medelijden, of om raar, minder, of niet leuk te worden gevonden als blijkt dat spontaan spreken zonder haperen jou niet lukt. Je sociale leven lijdt er dan onder en je kunt in het ergste geval vereenzamen en daardoor uiteindelijk in een depressie belanden.
Energie verspillen
Het willen vermijden of verminderen van het aantal stottermomenten kost ook veel energie. Je probeert tijdens een gesprek bijvoorbeeld om bepaalde woorden, letters of klanken te vermijden waarvan je weet dat je gaat stotteren en dat is heel vermoeiend.
Te lang voorbereiden
Wanneer je een spreekbeurt moet geven en daar echt niet onderuit kunt komen, oefen jij je suf, waarbij je alle stottermomenten van te voren probeert te voorkomen d.m.v. je woordkeuze. Je bent zo ellelang met de voorbereiding bezig.
Piekeren
Ook smoezen verzinnen om onder dingen uit te komen, kost veel energie. En het piekeren over je stotterprobleem als jij je er erg druk over maakt wat anderen daarvan vinden is slopend.
De voordelen van behandelen met medicijnen
Er zijn dus heel veel redenen waarom medicatie tegen stotteren met open armen ontvangen zou worden door stotteraars. Het idee dat er opeens van alles mogelijk is als je niet meer stottert dankzij het slikken van een pil, is heel aanlokkelijk. Ook de farmaceut die er flink geld aan kan verdienen, ziet zo’n uitvinding natuurlijk wel zitten. Er zijn immers wereldwijd zo’n 60 miljoen mensen die stotteren.
Geneesmiddelen die stotteren aanwakkeren
Er zijn trouwens geneesmiddelen die juist als bijwerking stotteren hebben, of waardoor iemand die vroeger stotterde weer opnieuw gaat stotteren. Dat is een belangrijke bevinding in onderzoeken en studies. Voorbeelden zijn antidepressiva, antipsychotica, anti-epileptica, immunosuppressiva en geneesmiddelen die werken op het centraal zenuwstelsel. Van methylfenidaat in ADHD-medicatie is ook bekend dat het stotteren kan veroorzaken.
De nadelen van een pil tegen stotteren
Mocht het ooit zo ver komen dat dé pil tegen stotteren er wel komt, onthoud dan dat er veel nadelen aan kleven. Ze staan hier onder op een rij:
1. Bijwerkingen
Helaas heeft medicatie altijd bijwerkingen. Denk bijvoorbeeld aan angstremmers en antidepressiva. Je angst of depressieve gevoelens worden getemperd, maar alles wordt vlak.
2. De oorzaak neem je niet weg
Bovendien: de oorzaak van je stotteren neem je niet weg met geneesmiddelen. Vaak is die oorzaak te vinden in sociale interactie. Je spraak is bij het gros van de stotteraars namelijk vloeiend als je alleen bent, of tegen je huisdier praat. Het happeren en stotteren heeft alles te maken met andere mensen.
3. De kans op het ontwikkelen van andere sociale angsten
Mocht een pil het stotteren wegnemen, dan loop je het risico dat de sociale spanning, stress of angst die je ervaart als alle aandacht op jou is gericht, zich op een andere wijze gaat manifesteren. Je ontwikkelt dan bijvoorbeeld bloosangst, zweetangst, trilangst of spreekangst.
Het alternatief voor medicatie tegen stotteren
MindTuning is een bewezen manier om sociale angst en stotteren te behandelen zonder (de nadelen van) geneesmiddelen.
• Het is geen therapie; je leert puur natuurlijk spreken.
• Je hoeft nooit meer na te denken over je volgende zin.
• En ook niet op je middenrif, ademhaling en stem te letten.
• Zinnen komen voortaan vanzelf in je op.
• Dat geldt ook voor het juiste ritme van spreken, intonatieverschillen en volumewisselingen die het prettig maken om naar je te luisteren.
Lees hier alles over hoe de MindTuning-aanpak bij stotteren werkt>
Lees hier de ervaringen van anderen over het oplossen van stotteren bij SPREEK>