Beter luisteren, beter onthouden
Het presenteren van een plan, je bedrijf, missie of product aan een groep mensen heeft veel gemeen met een 1 op 1 gesprek. Maar er zijn ook verschillen. Het belangrijkste is dat er in het laatste geval 2 sprekers zijn. Tegenover je zit een geïnteresseerde in jouw plan of product, een werknemer of collega die vragen heeft, een (potentiële) nieuwe klant, noem maar op. Goed kunnen spreken alleen is dan niet voldoende. Het vraagt ook om goed kunnen luisteren en onthouden. Lees hier de do’s & don’ts.
De meest gemaakte luisterfouten
Wat er vooral fout gaat tijdens het luisteren is dit:
- Je luistert om te reageren in plaats van om te begrijpen.
- Je laat de ander niet uitpraten.
- Je kijkt op je telefoon, of bladert in paperassen.
- Je kijkt de ander steeds recht in de ogen.
Luisteren om te reageren
Natuurlijk wil je als gesprekspartner reageren op wat de ander zegt. Het verzandt in de praktijk echter maar al te vaak in luisteren om te reageren. Je bent dan bezig met wat jij wilt zeggen, in plaats van met wat de ander zegt. Je luistert daardoor niet goed en werkelijk begrijpen wat de ander zegt, schiet er zo ook al snel bij in.
De ander niet laten uitpraten
Het ‘ik heb aan 1 woord genoeg’, gaat zelden op. Tenzij je iemand heel erg goed kent en helemaal op elkaar bent ingespeeld. Laat een ander dus altijd uitpraten. Ook al denk je te weten waar hij of zij heen wil. Je kunt het namelijk fout hebben. Bovendien roept het irritatie bij de ander op als je hem of haar niet laat uitspreken. Ga jezelf maar na, ook jij vindt het vast niet fijn als iemand je in de rede valt.
Kijken op je telefoon of bladeren in paperassen
Kijken op je telefoon, of bladeren in paparassen tijdens een gesprek komt zeer onbeleefd over. Je geeft het signaal dat iets anders belangrijker is, of dat je wordt afgeleid. Ook als je dit doet om jezelf een houding te geven, is het not done, omdat je ongeïnteresseerd overkomt. Natuurlijk kan het soms een functie hebben dat je iets opzoekt op je telefoon of in papieren voor je, omdat je deze info wilt delen tijdens het gesprek. Zorg er dan voor dat de ander dit ook begrijpt en doe het pas als jij zelf aan het woord bent.
De ander steeds recht in de ogen kijken
Je gesprekspartner steeds recht in de ogen kijken is een vorm van beleefdheid. Je wilt daarmee je interesse tonen. Het is voelt echter voor beiden zeer ongemakkelijk. In de dierenwereld is het elkaar in de ogen kijken een teken van agressie. En ook bij ons als mens roept het spanning op. Je kunt daardoor niet meer goed luisteren. En wie aan het woord is, komt niet goed meer bij de informatie die hij of zij wil delen. Kijk daarom vanaf nu naar een gesprekspartner zoals je naar een portret in een museum kijkt. Houd je ogen beweeglijk. En kijk af en toe eens naar de ogen, maar nooit erin. Je zult zien dat een gesprek op die manier een stuk meer ontspannen verloopt en je daardoor beter kunt luisteren.
Beter luisteren – Tips
- Om actief te kunnen luisteren is het belangrijk dat je een actieve houding aanneemt. Ga dus niet onderuitgezakt zitten, maar goed rechtop. En draai je lichaam open in de richting van je gesprekspartner.
- Laat de ander actief merken dat je luistert en geïnteresseerd bent. Dat doe je door af en toe te knikken, te hummen of ‘ja’ te zeggen. En door je gezicht te laten spreken.
- Ook je ogen mag je actief houden. Dat betekent, zoals je inmiddels weet, dat je een ander nooit strak in de ogen aankijkt. Maar ook staren is funest, omdat je dan eveneens nauwelijks informatie opneemt.
- Houd je ogen dus bewegelijk en luister visueel. Met andere woorden: zie voor je wat de ander vertelt. Dit betekent dat je af en toe je ogen even wegdraait om je een beeld te vormen van wat iemand zegt. Je kijkt als het ware naar een innerlijke film. Dit levert je heel veel op. Want zodra jij je beelden vormt bij iets wat een ander vertelt, onthoud je veel meer dan je voor mogelijk hield.
Lees ook: https://spreek.nl/tips-voor-een-goed-gesprek/
Wil je jouw spreekvaardigheden op alle fronten verbeteren?
Ga naar: Spreken in het openbaar
Ga naar: Presenteer als een leider
Ga naar: Persoonlijk Masterconsult
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de training die het beste bij jou past? Bel gerust voor vrijblijvend advies: 0182-612345.