Charismatisch presenteren
Wat maakt een spreker wél charismatisch?
Bij Spreek werken we dagelijks met professionals, ondernemers en leiders die hun presentatiekracht willen vergroten en hun spreekvaardigheid verdiepen. Wat we keer op keer zien: als charismatisch spreker inspireer en communiceer je effectiever wanneer je stopt met forceren, en start met aanwezig zijn. Het is essentieel dat het publiek geboeid blijft luisteren, zodat ze niet afgeleid raken, maar de boodschap volledig opnemen.
Presence: echt in het moment zijn
De aanwezigheid van een topspreker is iets dat mensen voelen. Je vult als het ware de ruimte. Het maakt dat mensen je vertrouwen, nog voordat je iets zegt. Presence komt tot uiting door middel van je lichaamstaal, je stem, je rust. Het is je non-verbale zeggingskracht. Door echt aanwezig te zijn, kun je mensen boeien en inspireren.
Stilte en rust: de kracht van vertraging
Sprekers die hun verhaal opjagen, verliezen hun publiek. Sprekers die vertragen, die stiltes durven laten vallen, winnen aandacht. In die ruimte gebeurt iets bijzonders: er ontstaat verbinding. Stilte is geen leegte, maar betekenis.
Authenticiteit: je verhaal durven belichamen
Charismatisch presenteren is geen performance, maar een expressie van wie je bent. Wanneer je presenteert vanuit jouw overtuigingen, ervaringen en waarden, raak je mensen. Niet omdat je een perfect verhaal vertelt, maar omdat je echt bent.
Kenmerken van een charismatische spreker
Een charismatisch persoon heeft een aantal kenmerken die je onderscheiden van anderen. Dit zijn de 5 belangrijkste:
- Zelfvertrouwen: Een invloedrijk mens straalt vertrouwen in zichzelf uit. Dit zelfvertrouwen maakt dat je een onzichtbare frequentie uitzendt waardoor luisteraars zich meteen met je vertrouwd voelen.
- Emotie: Een charismatische verteller weet emoties op te roepen en gebruikt deze om het verhaal kracht bij te zetten. Dit zorgt voor een diepere connectie en maakt een presentatie memorabel.
- Authenticiteit: Een charismatische leider straalt meer authenticiteit uit en is meer zichzelf met een eigen unieke stem, klank en stijl.
- Empathie: Een invloedrijk presentator kan zich inleven in de toehoorders en past de presentatie aan, aan de behoeften en interesses van de luisteraars.
- Overtuigingskracht: Iemand die charismatisch is heeft de vaardigheid om het publiek te beïnvloeden en te motiveren om actie te ondernemen.
Presentatietechnieken voor charismatisch spreken
Er zijn een aantal presentatietechnieken die kunnen helpen om charismatisch te presenteren. De belangrijkste 6 vind je hier onder op een rij:
- Oogcontact: Oogcontact maken met je publiek lijkt essentieel maar is het beslist niet. Om een connectie te maken en je verhaal over te brengen is een totaal andere wijze van kijken nodig. Spreek.nl ontwikkelde een speciale space/face manier van kijken om maximaal verbinding te maken met je publiek.
- Lichaamstaal: Open en zelfverzekerde handgebaren en gezichtsuitdrukkingen dragen bij aan een charismatische presentatie. De manier van kijken en het laten vallen van stiltes bepalen de uitwerking.
- Stemgebruik: Variatie in toon, volume en tempo zet je story kracht bij om je publiek geboeid te houden. Een dynamische stem maakt je verhaal levendiger.
- Verhalen vertellen is een krachtige manier om je onderwerp over te brengen. Het maakt je presentatie persoonlijker en helpt je publiek om zich te verbinden met het onderwerp.
- Visualisatie: Een charismatisch spreker heeft geen visuele hulpmiddelen nodig om de strekking van een verhaal duidelijk te maken. Als het moet dan moet het, maar het zal het publiek nauwelijks of niet helpen om de informatie beter te begrijpen en te onthouden.
- In de schijnwerper: Een charismatisch spreker laat het licht op zichzelf schijnen en gebruikt zelden een autocue of PowerPoint om een presentatie krachtig neer te zetten.
Heeft bescheidenheid een rol?
Bescheidenheid past niet bij een charismatisch presentator. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom:
- Bescheidenheid siert, maar een bescheiden opstelling tijdens een presentatie is niet in sync met je keuze om te presenteren. Je kiest er op dat moment even voor om onbescheiden te zijn.
- Connectie: Verbinding is connectie. Je zendt woorden richting je toehoorders. Vervolgens kijk je lang genoeg om te zien of ze ook doel treffen.
- Overtuigingskracht: Door resoluut te klinken, verhalend te vertellen, je ritme van kijken, de ideale grondhouding, de kracht van stiltes, stand van je ogen en hoofd en het weglaten van minimale bewegingen die er niet toe doen, versterk je je overtuigingskracht.
Aanleg of aan te leren?
Kun je charisma ontwikkelen? Absoluut. Charisma is geen aangeboren eigenschap, het is een houding en die kun je trainen. Niet door harder je best te doen, maar door bewuster te vertragen.
Spreek.nl ontwikkelde in 2005 al een training in charismatisch presenteren. De behoefte eraan was toen minder groot dan vandaag. Op veler verzoek heeft Spreek.nl ‘Charismatisch Presenteren’ nieuw leven ingeblazen en een geheel nieuwe training ontwikkeld: ‘De stilte als Spreekkracht’.
Het is een pure training over wat echt in de praktijk werkt. Meer dan 30 jaar ervaring met meer dan 30.000 professionals zijn in deze training verwerkt.
Charismatisch presenteren: De stilte als spreekkracht
- Een verdiepende training waarin je leert hoe stilte, rust en aandacht je presentatie kracht geven.
- Voor gevorderde sprekers die minder willen zenden, en meer willen raken.
Wil jij voortaan spreken met charisma, rust en impact?