Communiceren als een leider | de meest voorkomende fout
Wil je communiceren als een leider? Met je presentatie, tijdens een vergadering, overleg, debat, training of zakelijke afspraak echt gewicht in de schaal leggen? Dan is leiderschap het keyword. Een leider motiveert, overtuigt, krijgt alle neuzen dezelfde kant op en kweekt commitment. In dit artikel behandel ik 1 van de meest voorkomende fouten die jouw communicatie als een leider ondermijnt…
De meest gemaakte fout als leider
Ik ontvang regelmatig mensen met een leidinggevende functie voor een-op-eencoaching in mijn praktijk. Wat vaak gebeurt is dat de ander tegenover mij plaatsneemt en vanaf het eerste moment mijn blik probeert te vangen en vast te houden met zijn of haar ogen…
Het is logisch. Al jong hebben we geleerd dat we beleefd zijn als we een ander recht in de ogen kijken. Dat we eerlijk overkomen als we dat doen. En wordt het regelmatig gezien als een teken van gebrek aan zelfvertrouwen als je het nalaat. Echter, het werkt averechts. Het is de meest gemaakte fout die ik signaleer. Communiceren als een leider vraagt een heel ander kijkgedrag van je.
Het gevolg van een verkeerde manier van kijken
Het gevolg van iemand steeds recht in de ogen kijken is desastreus. Je brein staat stil. Je wilt ervan weg. Als dat niet lukt, raak je gespannen, kom je niet meer bij informatie of je wordt agressief. Zodra 2 dieren elkaar recht in de ogen kijken, gaan ze vechten. Als 2 mannen in het café elkaar 10 seconden recht in de ogen kijken omdat de één op de ander zijn tenen stond en vervolgens een duw kreeg, wordt het ook matten. Beleefd is het dus zeker niet. En met eerlijkheid heeft het ook niets te maken. Want één ding is zeker: zodra iemand jou wil besodemieteren, kijkt hij of zij jou recht in de ogen. (Dit wil natuurlijk niet zeggen dat iemand die jou recht in de ogen kijkt jou aan het bedonderen is…)
Zo neem je de proef op de som
Neem de proef maar eens op de som en ervaar wat elkaar recht in de ogen kijken met je doet. Je hebt hiervoor een partner nodig. Neem plaats tegenover elkaar en blijf elkaar strak in de ogen kijken en vertel dan eens over je laatste vakantie. Ik kan je verklappen dat het je niet lukt om hier een vloeiend relaas van te maken. Het wordt hooguit een opsomming van data. Een enkeling kan het wel, maar dat komt zelden voor. Maar het voelt dan nooit echt prettig, zoals je wel graag zou willen.
Waar kijk je wel naar?
De vraag is nu natuurlijk: hoe kijk je wel naar mensen, zonder dat jij of de ander zich er ongemakkelijk bij voelt? Vraag je eens af hoe je naar een portret kijkt. Niemand kijkt een portret recht in de ogen. Je kijkt met interesse en vanuit het midden van het gezicht. Het brandpunt zijn niet de ogen maar het deel onder de ogen, waarbij je de ogen toch wel waarneemt. Je ogen scannen vervolgens met een milde blik het hele portret. Op dezelfde manier mag je naar mensen leren kijken.
Het werkt altijd
In het begin kun je het idee hebben dat, als je naar een kin kijkt, de ander iets heeft van: heb ik daar een pukkel of zo? Maar al vrij snel ervaar je dat niemand ziet waar je precies naar kijkt. Zo kun je op een afstand van 50 centimeter al naar het hele gebied onder de ogen kijken zonder dat de ander ziet waar je naar kijkt. En vanaf een afstand van 1.5 meter kun je afwisselend naar de oren, haar, ogen, kin, mond van iemand kijken zonder dat de ander opmerkt waar je precies naar kijkt.
Oefening in communiceren als een leider
Oefen dit eens met iemand door met je vinger naar de verschillende plekken van je gezicht te wijzen en de ander je vinger te laten volgen. Waarschijnlijk zie je geen enkele beweging van de ogen. En op 2 meter afstand zeker niet meer. Voor degene die kijkt, voelt het alsof de ogen enorm heen en weer gaan. Maar niemand die dat ziet. Nu je dit weet kun je je ogen de ruimte te geven om milder te kijken.
Probeer vanaf vandaag dus nooit meer de ogen van een ander te vangen. En sta ook niet toe dat een ander dit bij jou doet. Niet tijdens een presentatie. En ook niet tijdens vergaderingen of een-op-eengesprekken. Dat is een belangrijk onderdeel van communiceren als een leider.
Wil je meer leren?
Er valt nog veel meer te leren over kijkgedrag in relatie tot communicatie. Want ook bij verbinding maken met mensen, je publiek regisseren en je woorden laten indalen komt naast stemgebruik, non verbale ondersteuning en houding een stuk kijkgedrag kijken. Dit komt allemaal aan bod tijdens de Masterclass Spreken en Presenteren als een Leider.
Voor meer informatie, trainingsdata en inschrijven, bekijk: ‘prestenteer als een leider’.