Videosollicitatie | 6 tips
Hoe maak je indruk met een sollicitatie-video op een toekomstige opdrachtgever of werkgever? In dit artikel geef ik je handige tips voor het maken van een videosollicitatie. Hoe maak je een goede video-cv? Wat moet er in een videosollicitatie voorkomen? En hoe kom je het beste over via de camera? Bekijk de video en gebruik mijn 6 tips!
Kun je wel wat hulp gebruiken om goed voor de dag te komen met jouw videosollicitatie? Kijk hier voor onze cameratrainingen>>
Tip 1 – Geef aandacht aan camera-stand, licht en achtergrond
Geef voordat je begint met het filmen van je videosollicitatie aandacht aan de stand van je camera, belichting en achtergrond. Het is belangrijk dat jouw camera op ooghoogte staat. Niets is vervelender dan neerkijken op je toekomstige werkgever, of dat je tegen de ander opkijkt.
Zorg ervoor dat het licht van voren komt. Neem dus bijvoorbeeld niet plaats voor een raam waardoor het daglicht van achteren komt. Je wordt dan een schim van jezelf. Zet jezelf in de spotlights. Laat het licht van voren komen en letterlijk op jou schijnen.
Kies altijd voor een lichte, heldere achtergrond. Een drukke boekenkast bijvoorbeeld haalt de aandacht van jou weg. En een wasmand of andere rondslingerende spullen geven geen goede eerste indruk.
Tip 2 – Besteed aandacht aan je uiterlijk
Wie een sollicitatie buiten de deur heeft, geeft aandacht aan zijn of haar uiterlijk. Kies hier ook voor als je online gaat solliciteren. Trek die nette blouse aan in plaats van dat verwassen T-shirt. En zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet. En draag je normaalgesproken niet of nauwelijks make-up, ga dan nu ook niet overdrijven.
Tip 3 – Bereid je inhoudelijk goed voor
Regelmatig hoor ik sollicitanten zeggen: wanneer mijn sollicitatie online is, heb ik gewoon een A4-tje met een tekst die ik graag zou willen overbrengen aan mijn potentiële werkgever paraat.
Je kunt je voorstellen dat dit al snel opgezegd en onnatuurlijk overkomt. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren nadenkt over wat jouw potentiële werkgever graag van je wil weten. Schrijf het niet uit. Een paar ijkpunten opschrijven, mag wel. Zodra je dit helder hebt, kun je het duidelijk en levendig uit de losse pols vertellen. Een zelf gefabriceerde autocue is dan niet nodig. En je komt authentiek over.
Denk voor een goede videosollicitatie na over deze vragen
Denk van te voren na over de volgende vragen.
- Wat wil het bedrijf over mij weten?
- Waarom ben ik geschikt voor deze job?
- Wat zijn mijn sterke en zwakke punten?
- Wat onderscheid mij van andere sollicitanten?
- Welke meerwaarde breng ik mee?
Zorg ervoor dat je niet alleen met opsommingen aankomt, maar illustreer het met voorbeelden uit de praktijk.
Tip 4 – Maak verbinding via de camera
Verbinding maken is superbelangrijk als je een goede indruk achter wilt achterlaten tijdens een videosollicitatie. Maar hoe doe je dat nu precies? Kijk naar de lens. Zo maak je contact met je toekomstige werkgever. De kijker ervaart dit alsof je hem of haar aankijkt.
Vermijd focussen op de lens
Voorkom dat je je gaat focussen op de lens. Want dat zorgt voor heel veel spanning en resulteert in een brainlock. Daarmee bedoelen we dat je niet meer bij de juiste informatie kunt komen omdat je brein als het ware op slot gaat. Zorg er daarom voor dat je náár de camera leert kijken. Zie meer dan alleen de lens; dus ook de ruimte eromheen. Dat wil zeggen dat je alles boven, onder, links en rechts van de camera, ook meeneemt. Het zorgt ervoor dat je veel meer ruimte in je lichaam ervaart en gemakkelijker spreekt.
Tip 5 – Neem een open houding aan
Zorg dat je ontspannen en met enthousiasme en energie plaatsneemt voor de camera of webcam. Maak jezelf wat groter. Het komt niet alleen zelfverzekerd over, maar je geeft zo ook je brein een seintje: hé, ik kan dit! Ik ga eens vertellen wie ik ben en wat ik bij kan dragen aan dit bedrijf. Sta dus goed rechtop en laat je schouders niet hangen.
Als je tijdens het filmen liever zit, neem dan plaats op de punt van je stoel en houd ook dan je rug recht. Je neemt zo een actieve houding aan. Natuurlijk zonder dat je je kin omhooghoudt, want je wilt niet arrogant overkomen. Blijf tijdens de hele opname aandacht geven aan je houding. Een gesloten houding, waarbij je bijvoorbeeld je armen over elkaar houdt, komt niet goed over.
Tip 6 – Toon je enthousiasme via stem, mimiek en lichaamstaal
Wanneer je online solliciteert, is het lastiger om je energie en je passie over te brengen. Simpelweg omdat je niet fysiek met elkaar in één ruimte bent. Daarom is deze tip belangrijk; laat regelmatig middels je mimiek zien dat je enthousiast en gepassioneerd bent. En ondersteun wat je zegt non-verbaal. Let daarbij wel op dat je niet teveel met je armen zwaait, omdat dit voor een camera veel meer binnenkomt dan als je met iemand in dezelfde ruimte bent. Gebruik je stem (afwisseling in toon, volume en ritme) om je woorden lading te geven.
Succes!
Kun je wel wat hulp gebruiken om goed voor de dag te komen met jouw videosollicitatie? Kijk hier voor onze cameratrainingen>>