De invloed van lichaamshouding op stotteren
Onlangs werkte ik bij ons in de praktijk met een 15-jarige jongen die graag zijn stotterprobleem oplossen wilde. Na de eerste sessie was hij al met sprongen vooruit gegaan omdat hij de inzichten en tips goed had toegepast. Gaandeweg de tweede sessie viel me iets op met betrekking tot zijn houding dat ik graag in deze blog wil delen. Bekijk de video hieronder waarin ik uitleg geef over de invloed van lichaamshouding op stotteren.
Zoals je uit de video hebt begrepen, heeft je lichaamshouding invloed op het stotteren. Wanneer je onderuit gezakt zit, keer je steeds meer in jezelf en ga je staren. En staren is funest.
Dat komt omdat je ogen allerlei pocessen in je brein aansturen. En wanneer je blik naar beneden of half naar beneden is gericht, ga je vanzelf alles voelen wat je niet wilt voelen en er ontstaat al gauw een innerlijke dialoog met jezelf die je niet wilt. Je energie blokkeert, je lichaam vernauwt, je stem klinkt benepen, je gaat haperen of stotteren.
Wanneer je in elkaar zit, is het bovendien niet meer vanzelfsprekend dat je handen meebewegen wanneer je spreekt, terwijl dat zo belangrijk is voor je spreekritme.
Let dus altijd op je houding!
Houdingsadviezen bij stotteren
- Haal je handen uit je zakken.
- Vermijd friemelen met je handen aan je kleding, een koortje of iets anders.
- Ga niet in elkaar, of voorover gebogen zitten, maar rechtop en maak jezelf een beetje groot.
- Schouders naar achteren. Trek je schouders daarbij niet op, maar laat ze ontspannen zakken.
- Houd je ogen beweeglijk in elke ruimte waarin jij je bevindt en draai je hoofd mee in de richting waarin je kijkt.
- Kijk tijdens een gesprek een ander niet recht in de ogen. Kijk naar mensen alsof je naar een portret kijkt. Je brandpunt zijn niet de ogen, maar het gebied onder de ogen.
Zodra je goed rechtop staat of zit, je borstbeen opent en je ogen beweeglijk houdt, voel je veel meer ruimte van binnen en wordt het gemakkelijker om als vanzelf je handen te gebruiken ter ondersteuning van het spreken en om je stem te laten horen.
Zoek je meer hulp om van het stotteren af te komen?
Ga naar stottertherapie op locatie
Ga naar online stottertraining voor jongeren
Ga naar online stottertraining voor volwassenen