Wat te doen tegen zenuwen?
Iedereen kent wel momenten waarop je je zenuwachtig voelt. Bijvoorbeeld vanwege een presentatie, sollicitatiegesprek, mondeling examen of een ander belangrijk spreekmoment. Zelfs de meest doorgewinterde sprekers voelen een vorm van nervositeit als ze het podium beklimmen. Waarom krijgen we last van een zenuwachtig gevoel? En hoe ga je er goed mee om, zodat de zenuwen niet compleet met je op de loop gaan? Lees onze tips en ga ermee aan de slag!
Zo ga je er het beste mee om als je zenuwen voelt voor een presentatie:
Loopt de spanning bij jou te hoog op? Dan zorgen deze tips ervoor dat je met meer rust en zelfvertrouwen je verhaal kan vertellen:
Tip 1 – Kijk door een andere bril naar de symptomen van zenuwen
Zenuwen voelen in je maag, een verhoogde hartslag, versnelde ademhaling, zweethanden, slappe benen, en een brok in je keel zijn allemaal symptomen van zenuwachtig zijn. We zijn geneigd ze als negatief te ervaren. Je wilt je zenuwen onder controle krijgen. Het gaat echter om lichamelijke symptomen die heel natuurlijk zijn als je iets spannend vindt. Je lichaam wordt in staat van paraatheid gebracht om alert en met succes te handelen!
Zenuwen zetten je dus aan tot betere prestaties. Wanneer je bijvoorbeeld voor een volle zaal mag spreken, helpt een beetje nervositeit je echt om beter voor de dag te komen. Dit noemen we gezonde spanning. De gevolgen ervan zijn positief. Vergelijk het met de wedstrijdspanning die een sporter voelt die leidt tot de kick van de overwinning. Of de vlinders in je buik die je ervaart als je verliefd bent en iemand voor je wilt winnen. Het zijn allemaal vormen van positieve zenuwen.
Wees dankbaar dat jouw lichaam je faciliteert om een betere prestatie te leveren.
Tip 2 – Vermijd deze angstaanjager…
Je zult het wellicht zelf ondervonden hebben. Een zenuwachtig gevoel kan al snel ontaarden in angst en vervolgens in paniek. Dit gebeurt als je controle over je zenuwen wilt krijgen. Je kunt namelijk nooit de sensaties die je in je lichaam voelt controleren als je je nerveus voelt. Het wakkert de spanning juist aan. Hoe meer je bijvoorbeeld je snel kloppende hart wilt dwingen om langzamer te kloppen, hoe meer het op hol slaat. Het beste is daarom om geen aandacht te besteden aan wat je voelt als je last hebt van nervositeit. En je te richten op zaken waar je wel invloed op hebt. Dat heet loslaten. In de volgende tips lees je waar je aandacht wel naartoe mag, omdat je er wel invloed op hebt.
Tip 3 – Creëer de juiste mindset
Ben je gevraagd om een presentatie te geven? Dan is dat niet omdat er gedacht wordt dat jij dat niet kunt, integendeel! Herinner jezelf eraan dat je bekwaam bent en dat je de situatie aankunt. Want de manier waarop jij jezelf toespreekt in gedachten heeft er een enorme invloed op of je positieve of negatieve spanning voelt.
Vermijd het om jezelf toe te spreken in de vorm van: ‘Ik hoop dat het goed gaat. Oh ik voel me zo zenuwachtig…’ Maar spreek jezelf motiverend toe zoals je bij een goede vriend of vriendin zou doen! ‘Ik ga dit doen, ik kan dit en ik ga ervoor zorgen dat mijn boodschap goed en helder overkomt op mijn publiek!’
Tip 4 – Zorg voor een goede start van je presentatie:
Als je gespannen bent voor een presentatie heb je de neiging om, zodra je voor een groep staat, meteen te gaan spreken. Doe dit niet, want dan nemen de zenuwen het over. Start met een spreekpauze. En maak eerst eens verbinding met je publiek door rond te kijken. Dat brengt rust.
Tip 5 – Kijk niet over of langs je publiek heen:
Zenuwachtigheid zorgt er vaak voor dat je gedurende je presentatie over de mensen heen gaat kijken, of tussen de mensen door. Je doet dit om jezelf te kalmeren, maar het werkt averechts. De spanning bouwt zich op die manier alleen maar meer op. Wat wel helpt is om naar je publiek te kijken. Van links naar rechts en weer terug.
Tip 6 – Maak jezelf groot
Nerveuze spanning kan tot gevolg hebben dat jij jezelf letterlijk klein maakt en niet fier rechtop staat. Maak jezelf daarom groot. Op die manier geef je een seintje aan je brein van: kom maar op, ik ga dit succesvol doen!
Tip 7 – Praat met emotie
Vertel je boodschap op enthousiaste wijze en gebruik je stem om je verhaal kracht bij te zetten. Wissel hard, zacht, vrolijk, serieus, enz. af naar gelang de onderdelen die aan bod komen. Het maakt je prettig om naar te luisteren en zorgt er eveneens voor dat jouw zenuwen tot bedaren komen.
Tip 8 – Gebruik je handen op de juiste wijze
Voorkom friemelen met je handen, spelen met een pen, of dat je armen als het ware stijf met lijm langs je lichaam geplakt zijn. Zet beide ellenbogen tijdens het spreken naast je zij zodat je handen automatisch kunnen ondersteunen wat jij vertelt. Ook dat doet je zenuwen verdwijnen.
Wil je verder door ons worden geholpen?
Ga naar Spreken in het Openbaar als lichte zenuwen je parten spelen.
Heb je last van erg stress of spreekangst? Ga dan naar Spreekangst Masterclass.
Wil je advies welke training het beste bij jou past? Bel gerust voor advies op maat: 0182-612345.