De kracht van een spreekpauze
Wat is de kracht van een spreekpauze? Waarom is het zo belangrijk om stiltes in te lassen tijdens een presentatie of speech? En hoe zet je spreekpauzes effectief in tijdens het spreken in het openbaar? Daarover gaat dit artikel.
Bekijk eerst onderstaande video.
Waarom stiltes laten vallen zo belangrijk is
Spreekpauzes zijn noodzakelijk om rust en overzicht te creëren. Je mag stiltes vergelijken met interpuncties zoals komma’s, punten en dubbele punten. En met witregels tussen stukken tekst. Zonder komma’s, punten en andere duidelijke leestekens is een tekst enorm moeilijk om te lezen. En zo is zonder spreekpauzes jouw boodschap tijdens een presentatie ook moeilijker te volgen.
Wat is een power-pauze?
Een powerpauze is een stilte die je inlast nog voordat je gaat spreken. Deze pauze is van essentieel belang. Zelf heb je waarschijnlijk het idee dat je, zodra je voor je publiek staat, meteen van wal moet steken. ‘Nu moet ik…, ze verwachten wat van mij…, ik moet nu direct starten…’ Maar door eerst een powerpauze te houden (zwijgend rond te kijken of het publiek klaar is om naar jou te luisteren), maak je verbinding met je toehoorders. Je straalt zelfvertrouwen uit en neemt de regie in handen. Pas daarna begin je met spreken.
Hoe lang moet een stilte duren?
Een spreekpauze kan zo lang of kort duren als je wilt. Je loopt eerder kans dat het nog wel wat langer had mogen duren dan andersom. Je hebt als spreker nu eenmaal een heel ander tijdbesef als het om het inlassen van stilte gaat dan je toehoorders. Wat voor jou eeuwen lijkt te duren, komt bij hen als heel natuurlijk over.
Voordelen van spreekpauzes
Spreekpauzes zorgen er voor dat het publiek tijd heeft om jouw woorden te laten indalen. Spreek je aan een stuk door, dan krijgen je toehoorders geen tijd om wat jij vertelt op een rijtje te zetten. Ons brein heeft tijd nodig om informatie op te slaan, te begrijpen en er een beeld bij te kunnen vormen. Oh ja… oh, zo zit het dus…, ik snap het… Ook als je een punt extra wilt benadrukken is een spreekpauze dé manier om dit te doen.
Spreekpauzes zorgen voor een spanningsboog
Wil je spanning opbouwen? Ook dan komt de kracht van een spreekpauze om de hoek kijken. Een zin als: ‘En toen gebeurde het….’, gevolgd door een pauze, roept spanning op. Als je er meteen achteraan vertelt wat er gebeurde, is er geen spanning.
Wat een spreekpauze niet is…
Een spreekpauze is een moment waarop je niet spreekt. Letterlijk. Het betekent dus niet dat je stopt met álles, waaronder bijvoorbeeld goed waarnemen. Je houdt terwijl je zwijgt gewoon contact met je publiek door rond te blijven kijken. Dit geeft je spreekpauze extra kracht. En zorgt ervoor dat jij je op je gemak blijft voelen omdat je visueel ruimte ervaart. Cursisten die voorheen bang waren om stiltes te laten vallen, vertellen me na afloop van een training regelmatig hoeveel rust het ze juist geeft.
De kracht van een spreekpauze heeft dus niets van doen met het pauzeren van je verhaal. Het vormt er een onderdeel van. Jij zwijgt een moment, terwijl het brein van je toehoorders informatie verwerkt. Ook is een spreekpauze ideaal om dat wat je niet vertelt door je toehoorders zelf te laten invullen.
Stiltes en lichaamstaal
Laat altijd je lichaam meespreken als je een stilte laat vallen. Het gaat er om dat jouw lichaamstaal hetzelfde doet als die pauze, namelijk: impact creëren. Dus duik niet in elkaar, kijk niet weg, of sla je ogen niet neer. Doe het tegenovergestelde. Maak jezelf groot en kijk goed rond naar je publiek.
Leren door te doen
Het vraagt om een flinke dosis lef om spreekpauzes in te zetten, als je hier eerder nooit mee aan de slag bent gegaan. De beste manier om over de drempel heen te komen is door het gewoon te doen en te ervaren. Je zult meteen merken dat het een krachtig instrument is en er enthousiast over raken. Gebruik tijdens je verhaal gerust pauzes van verschillende lengtes. Dit zorgt voor nog meer spanning. En durf, vooral als het gaat om het benadrukken van belangrijke zaken, een dijk van een stilte te laten vallen.
Wil je meer leren over spreekpauzes en andere nuttige gereedschappen en tools krijgen om je presentaties te verbeteren? Oefenen in de praktijk en waardevolle feedback en tips krijgen? Kijk dan bij ons aanbod van presentatie trainingen.
Wil je graag hulp bij het kiezen van de training die het beste bij jou past? Bel gerust voor vrijblijvend advies: 0182-612345.