Jezelf voorstellen met impact
Zie jij ook zo op tegen jezelf voorstellen? Omdat alle ogen op jou zijn gericht en je daar heel ongemakkelijk van wordt? Of vind je voorstelrondjes ontzettend saai? Omdat iedereen zo ongeveer hetzelfde vertelt en er ook mensen zijn die het veel te lang maken? Dan is deze blog voor jou. Hoe stel je jezelf voor op een creatieve manier, zodat je een goede eerste indruk maakt? Nog belangrijker is dat we je tips geven waardoor jij je veel meer op je gemak voelt als er zich een voorstelrondje aandient.
Bekijk eerst de video
Afrekenen met angst voor voorstelrondjes
Veel mensen zien op tegen een voorstelrondje. Ze vinden het moeilijk om zichzelf spontaan op een goede manier te presenteren. Het voelt voor hen veel gemakkelijker om iets te vertellen over een ander onderwerp dan zichzelf te omschrijven aan anderen. Dat geldt wellicht ook voor jou.
Er zijn allerlei situaties waarin het onvermijdelijke voorstelrondje zich zomaar kan aandienen. Voorafgaand aan een cursus bijvoorbeeld, tijdens een sollicitatiegesprek, als je ergens nieuw bent en kennismaakt met je nieuwe collega’s. Als je deelneemt aan een vergadering en niet iedereen elkaar al kent, of tijdens werkoverleg als er een nieuwe collega is aangeschoven. Maar ook als een nieuwe leidinggevende op jouw afdeling iedereen optrommelt en er wordt verwacht dat jullie je één voor één even voorstellen.
Aftellen voorafgaand aan voorstellen
Wanneer je nog niet aan de beurt bent, gaan veel mensen aftellen en spookt er van alles door hun hoofd: ‘Nog 5 mensen voor me…, nog 4…, nog 3…, nog 2,…, nog 1… Krijg ik nou een droge keel…? Wat gaat mijn hart tekeer… Ik geloof dat ik duizelig word….’
Misschien ben je aan het bedenken wat jij gaat zeggen. Of probeer je controle te krijgen over je zenuwen, want stel je voor dat straks iemand ziet dat jij hier helemaal van gestrest raakt…
Het kan zijn dat je je afvraagt wat de anderen van jou zullen vinden, dat je je zorgen maakt dat je misschien duf en saai overkomt vergeleken bij hen. Ondertussen krijg je nauwelijks iets mee van wat de overige aanwezigen tijdens het voorstellen over zichzelf vertellen.
Ook in paniek raken en willen vluchten, komt voor. Soms wordt dit omgezet in daden. Dan verlaat iemand met een smoesje de ruimte en zit even later hyperventilerend op het toilet…
Vermijdingsgedrag
Als de angst voor voorstelrondjes werkelijk heel groot is, ben je iemand die alle situaties bij voorbaat vermijdt waar dit zou kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld als een nieuwe collega gaat beginnen op jouw afdeling. Je zorgt ervoor dat jij er hoe dan ook op dat moment niet bij bent. Desnoods meld jij je ziek.
En overkomt het je onverwachts dat er zich een voorstelrondje aandient waar jij wel bij bent, dan neem je de benen. Je hebt een smoezenboek paraat met allerlei waarom’s je net even weg moest.
Als het moment daar is….
Zie je op tegen voorstelrondjes dan kan dat zich op allerlei manieren uiten:
- Zodra je daadwerkelijk aan de beurt bent om jezelf voor te stellen, kun je zo gespannen zijn dat jij je verhaal afraffelt om er maar zo snel mogelijk vanaf te zijn.
- Je kunt ook het gevoel hebben dat je rood wordt, gaat zweten, of trillen en het idee hebben dat iedereen daarom een negatief oordeel over je velt. Terwijl anderen het vaak niet eens opmerken.
- Je hoort je eigen stem trillen van de spanning.
- Ook een black-out komt voor. Je weet dan even helemaal niet meer wat je wilde zeggen…
- Er zijn trouwens ook mensen die de slappe lach krijgen van de zenuwen.
Jezelf professioneel voorstellen TIPS
Hier onder vind je 5 tips die je helpen om een goed eerste indruk te maken.
Tip 1: Blijf in het hier en nu
Het interessante is dat de hel die je doormaakt voorafgaand en tijdens een voorstelrondje zich in je hoofd afspeelt. Je verzint en ziet allerlei rampscenario’s en wordt daar in meegezogen. Dat is ook de reden waarom je achteraf weinig tot niets hebt meegekregen van wat de mensen die voor jou aan de beurt waren hebben gezegd.
Als je uit je hoofd komt en in de werkelijkheid blijft, zal je merken dat het een heel stuk minder spannend is allemaal. Maar hoe blijf je naar buiten gericht en dus ver weg van de innerlijke horrorscenario’s?
Visueel luisteren
Je doet dit onder andere door goed te luisteren naar wat de mensen voor je vertellen. We noemen dit ook wel visueel luisteren. Het houdt in dat jij je een beeld vormt van wat een ander vertelt.
Naast het feit dat dit ervoor zorgt dat je niet naar binnen keert om naar een innerlijke horrorfilm te gaan kijken, onthoud je veel beter wat anderen hebben gezegd.
Er zijn nog meer dingen die je kunt doen om naar buiten gericht te blijven. Die leer je in de online training ‘Afrekenen met angst voor voorstelrondjes’.
Tip 2: Start het voorstellen vanuit rust
Wanneer je gespannen bent, heb je de neiging om meteen van wal te steken zodra je aan de beurt bent. Je klinkt dan gejaagd en bent amper te volgen. Voorkom dit. Neem even een stilte in acht en begin dan pas met spreken.
Tip 3: Begin met ‘Ik ben…’
Begin jij een voorstelrondje altijd met: ‘Mijn naam is…, of: ‘Ik heet….’? Verander dat vanaf nu in: ‘Ik ben…’ Zodra je dit doet, kom je veel resoluter over.
Tip 4: Bedenk niet van te voren wat je wilt zeggen
Als je van te voren bedenkt wat je wilt zeggen, ben je tijdens het spreken aan het denken wat je volgende zin moet zijn. Dat is een perfecte manier om vast te lopen. Je weet wie je bent, wat je doet en waarom je op dat moment bij dat voorstelrondje bent. Je kunt daarop vertrouwen en het gewoon uit de losse pols vertellen.
Tip 5: Wees creatief met een persoonlijke noot
Mensen die je interesse wekken en die je het beste onthoudt, zijn altijd degenen die op een originele manier over zichzelf vertellen door ook in een paar zinnen iets persoonlijks toe te voegen. Neem dat voortaan ook mee als jij jezelf voorstelt.
Je kunt bijvoorbeeld vertellen wat je passie is, wat typerende eigenschappen zijn die jou maken tot wie je bent, wat je graag doet in je vrije tijd, waar je goed in bent (en anderen iets aan kunnen hebben), of wat belangrijk is voor jou in het leven. Zo kan iedereen je alvast beter leren kennen en mensen onthouden je beter.
Een ander voordeel is dat je vanzelf een aantrekkelijke uitstraling krijgt als je vertelt over iets dat jou blij maakt.
Online training Jezelf Voorstellen
Wil jij jezelf voorstellen vanuit rust en met impact? Dan hebben wij een korte online training voor je waarmee jij jezelf op een originele manier leert te presenteren. Aan bod komen onder meer je blokkade doorbreken, stemgebruik, houding/lichaamstaal, je visuele systeem op de juiste manier gebruiken en verbinding maken met anderen.