Oefeningen tegen stotteren
Stotteren
Stotteren is een spraakstoornis waarbij de vloeiende voortgang van je spraak wordt onderbroken. De spraak blokkeert of sommige klanken worden verlengd (d-d-dat of k-k-klaar). Als je stottert, weet je precies wat je wil zeggen, maar het lukt niet om dat goed uit te spreken. In dit artikel krijg je oefeningen tegen stotteren die je zelf op kan pakken.
Theorieën over stotteren
Er zijn veel theorieën over de oorzaken waarom mensen gaan stotteren, en een precieze oorzaak is moeilijk aan te wijzen. Er zijn wel een aantal gemene delers. Het is te kort door de bocht om de schuld te geven aan genetische factoren of aan neurofysiologische afwijkingen.
De meeste kinderen stotteren wel eens op jonge leeftijd. Als opeens je kind stottert, maak er als ouders dan geen punt van. Want stotteren begint meestal met een eerste bewuste stotter. Zodra je aandacht aan een stotter geeft en het onder controle probeert te krijgen ga je vanzelf meer stotterend spreken.
Dit kan ook jongeren en volwassenen overkomen waardoor een stotterprobleem ontstaat.
Zingen
De ernst van stotteren varieert, afhankelijk ook van verschillende situaties. Veel mensen die stotteren, zullen bijvoorbeeld merken dat ze bijvoorbeeld wel vloeiend kunnen zingen.
Stress, angst of opwinding daarentegen verergert de symptomen van stotteren. Bepaalde woorden willen vermijden zorgt voor blokkades.
Logopedist en stottertherapeut plus
Traditionele behandeling voor stotteren bestaat vaak uit therapie zoals logopedie of sessies bij een stottertherapeut. De praktijk bewijst dat het veel doorzettingsvermogen en inspanning kost en je vaak lang onderweg bent. Er is veel aandacht voor adem, leren praten, bepaalde woorden en klanken. Een andere therapie leert je zingend spreken en weer een andere leert je onnatuurlijk spreken vanuit je middenrif.
MindTuning® stottertherapie
MindTuning® stottertherapie gaat er vanuit dat je als stotteraar prima kunt spreken. Neem een situatie zoals alleen met een hond, paard of een kleuter; het is waarschijnlijk dat je in zulke situaties niet gaat stotteren. Is dat inderdaad het geval, dan is er niets mis met je spraak of je middenrif en hoef je niet meer te leren praten. Want praten kun je al.
Stotteren zit echt tussen je oren en daar dient het te worden opgelost. Je hebt geen logopedist of een middenrif ademhaling nodig
Stotteren komt voort uit je hersenen
Stotteren is een symptoom. In je hersenen maak je dezelfde programmafoutjes als mensen die last hebben van een sociale angst. Blozen, trillen, hyperventileren, zweetangst en spreekangst zijn familie van stotteren. In bepaalde situaties worden spanningssignalen afgegeven, die ervoor zorgen dat je gaat stotteren.
Wat gaat er mis als je gaat stotteren
Als je stottert, wil je niet dat je blijft hangen in woorden of klanken. Je bent bezig om tijdens het praten al de volgende zin te bedenken omdat je bepaalde klanken en woorden wilt vermijden.
Het is vrijwel onmogelijk om vloeiend te praten als je met je gedachten al bezig bent met de volgende zin. Iedere vorm van controle roept blokkades op en uit zich in dit geval in een stotter. ‘Wil je meer weten en ontdekken wat de MindTuning® stottertherapie te bieden heeft? Klik hier’.
4 Oefeningen tegen stotteren
Onderstaande oefeningen tegen stotteren helpen je op weg om van stotteren af te komen. Breng ze consequent in de praktijk. Nieuwe gewoonten aankweken vraagt om commitment en herhaling. Van onbewust onbekwaam, word je bewust bekwaam en uiteindelijk wordt het een automatisme.
Ontspanningsoefening
Let er vanaf nu op dat je tenen ontspannen zijn. De meeste mensen hebben het zelf niet in de gaten, maar spanning gaat vaak gepaard met gekromde tenen. En zodra je je tenen kromt, vernauwt alles van binnen. Het maakt dat je niet vrijuit kunt ademen. Ontspannen tenen zorgt voor een ontspannen middenrif, zodat je ruimte ervaart in je lijf.
Spiegeloefening
Weet je dat er een stotter aan komt, dan ga je staren. Je ziet de buitenwereld nog wel, maar die dringt nauwelijks nog tot je door. Het is de bedoeling dat je voortaan je ogen beweeglijk houdt, zodat je niet in die staarmodus terecht komt. Dat doe je door goed om je heen te kijken en daarbij je hoofd mee te bewegen in de richting waarin je kijkt. Om dit goed onder de knie te krijgen is de spiegeloefening een aanrader.
Oefening: Ga voor de spiegel staan. Kijk jezelf recht aan en zorg ervoor dat je beide oren ziet. Stel je nu voor dat je je hoofd vastzet in een bankschroef, zodat deze niet meer kan draaien, maar de rest van je lichaam wel. Blijf naar jezelf in de spiegel kijken, terwijl je langzaam om de as van je hoofd draait door je voeten en lichaam negentig graden naar rechts te draaien en daarna weer terug. Doe hetzelfde vervolgens heel langzaam naar links en weer andersom. Herhaal dit drie minuten.
Oefening in ontspannen kijken naar mensen
Waarschijnlijk heb je geleerd dat het beleefd is om anderen recht in de ogen te kijken wanneer je met ze praat. Ik wil je dat graag afleren. Want zodra je iemand recht in de ogen gaat aankijken, beland je in een tunnel en dat veroorzaakt enorm veel spanning. Maar hoe kijk je dan wel naar mensen? De volgende oefening geeft uitsluitsel. Je doet deze samen met een partner.
Oefening: Ga ongeveer anderhalve meter van elkaar tegenover elkaar staan. Wijs met je vinger naar verschillende punten op je gezicht. Vraag de ander om je vinger met de ogen te volgen. Je zult zien dat je niet opmerkt naar welk punt op jouw gezicht die ander kijkt. Vraag de ander om hetzelfde te doen en het resultaat zal je verrassen.
Balletjes-oefening
Heb je erg veel moeite om een bepaald woord vloeiend uit te spreken? En blijf je daarop haperen? Dan is de balletjesoefening een uitkomst! Je zult versteld staan van het effect, want vanaf nu lukt het uitspreken van dat lastige woord wel. Hoe je deze oefening doet, wordt uiteengezet in de gratis previewles van de online training Afrekenen met Stotteren die je hier kunt aanvragen.
Wil je nog meer oefeningen tegen stotteren? En een programma volgen om af te rekenen met stotteren dat z’n effect ruimschoots heeft bewezen? Lees hier alles over onze stottertherapie-mogelijkheden.