Uitstelgedrag bij spreekangst oplossen | inzichten en tips
‘Had ik dit maar jaren eerder gedaan!’ Het is een uitspraak die dikwijls uit de monden van cursisten rolt na afloop van een Spreekangst Masterclass. Ze stelden het keer op keer uit om iets aan hun hardnekkige angst te doen. Heb jij last van uitstelgedrag bij spreekangst en schuif je het ook voor je uit om je angst aan te pakken? In deze blog lees je waar uitstelgedrag om spreekangst op te lossen vandaan komt en wat je eraan doen kunt.
Zodra je eenmaal van spreekangst bent verlost, komt het besef hoe fijn het zou zijn geweest als je al veel eerder de kick van de overwinning hadden kunnen proeven.
Hoeveel stress en slapeloze nachten zou dat hebben gescheeld…
En wellicht had je bepaalde opleidingen dan wel gevolgd…,
of een carrièremove gemaakt die je nu aan je voorbij hebt laten gaan…
…allemaal uit angst voor voorstelrondjes, het moeten meepraten tijdens vergaderingen of het geven van presentaties…
Natuurlijk heeft het geen zin om daar lang bij stil te staan, want de toekomst lacht je toe wanneer spreekangst verleden tijd is. Een toekomst waarin opeens een heleboel mogelijk is, wat voorheen onmogelijk leek!
Waar komt uitstelgedrag om spreekangst op te lossen vandaan?
Uitstelgedrag komt voort uit de wijze waarop ons brein in elkaar zit. Simpel gezegd bestaat ons brein uit 3 delen:
Zo hebben we een breindeel waarvan je je bewust bent. Het wordt ook wel de verhalenmaker genoemd. Het produceert redeneringen die jouw voornemen om iets te gaan doen logisch maken. Waarom je spreekangst wilt oplossen en goed wilt leren presenteren, bijvoorbeeld.
Ons oudste breindeel, het reptielbrein, is echter een gewoontedier. Het doet alles op automatische piloot en wil graag dat dingen bij het oude blijven. Want als alles hetzelfde blijft, dat voelt veilig. Wil je dus iets veranderen dat buiten je comfortzone valt? Dan loop je tegen dat deel in jezelf aan dat oude patronen automatisch herhaalt.
Dan is er nog een breindeel dat alles te maken heeft met emotie; het zoogdierbrein. Het wil dat je gelukkig bent en pijn vermijden. Het stimuleert je om gedrag te herhalen dat je een prettig gevoel geeft en is erop uit om onplezierige ervaringen uit de weg te gaan.
Hoe ontstaat uitstelgedrag bij spreekangst?
Als je je niet bewust bent van deze processen die onbewust op de achtergrond spelen, overkomen ze je. En ben je als het ware een speelbal van je instincten en emoties. Een voorbeeld hiervan is: je ziet een collega vol zelfvertrouwen een presentatie geven. Je denkt: ‘Dat wil ik ook kunnen en durven!’ Er ontstaat een enorme urgentie om iets aan je spreekangst te doen.
Maar even later als je achter je laptop zit en surft langs websites waar trainingen worden aangeboden, weet de verhalenmaker in je een hele nieuwe redenering te produceren. Het is aan de gang gezet door de andere breindelen, omdat jij een flinke stap buiten je comfortzone wilde zetten. En ho even…, dat is niet de bedoeling…
Voordat je het weet, vertel je jezelf plots een verhaal dat de impulsen van de andere breindelen plausibel maakt. En dat net zo geloofwaardig klinkt als je oorspronkelijke redenering waarom je meteen een spreekangsttraining wilde gaan volgen. En kun je met een gerust hart je inschrijving uitstellen.
Je gaat het in het nieuwe jaar doen…, want dan heb je meer tijd.
En zo zijn er meer redenaties te bedenken die je een alibi zouden geven voor uitstel.
Stilstand is achteruitgang
Je voelt je op dat moment zelfs even opgelucht. Het voelt alsof je probleem daadwerkelijk is opgelost. Helaas is dit niet het geval. Je maakt niet eens pas op de plaats, maar doet een paar flinke stappen terug. Omdat je een zoveelste redenering toevoegt aan de verzameling verhalen waarom je op dit moment niets aan je spreekangst zou hoeven doen.
Dit helpt om uitstelgedrag bij spreekangst te voorkomen
Wil je iets anders dan je altijd krijgt? Doe dan iets anders dan je altijd deed. Een andere manier is er niet om zaken in je leven te veranderen. Dat geldt ook voor het afkomen van spreekangst. Hieronder vind je tips die je helpen om uitstelgedrag bij spreekangst te voorkomen.
Tips tegen uitstelgedrag bij spreekangst:
Tip 1: Wees bewust
Wees je ervan bewust dat je uit je comfortzone stapt en wat dit in je breindelen teweeg brengt. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. Laat je dus niet bedotten door een nieuw verhaal dat leidt tot uitstel en uiteindelijk afstel.
Tip 2: Let op je toon
Let op de toon waarop je jezelf in gedachten toespreekt. Laat je besluit om aan spreekangst te werken resoluut klinken en eindig laag in toon.
Tip 3: Kap uitstelgedachten af
Houd je in je gedachten nooit bezig met waarom je het zou uitstellen of afstellen. Komen er gedachten (verhalen) in je op waarom je het toch (nog) niet gaat doen, kap deze onmiddellijk af met: ‘STOP, ander onderwerp’.
Tip 4: Richt je op waarom wel
Houd jezelf goed voor ogen welke voordelen jouw besluit om speekangst op te lossen je gaat opleveren. Schrijf ze op. En zie het voor je. Zo levendig mogelijk.
Tip 5: Onderneem meteen actie
Onderneem altijd meteen actie en schrijf je in voor een training. Stel het niet uit tot morgen of overmorgen. Alle andere opties vallen nou eenmaal voordat je het weet onder: van uitstel komt afstel.
Naar Spreekangst Masterclass >>