Stotteren oplossen
Wil jij je stotteren oplossen? Dan is dit wat je als stotteraar absoluut moet weten:
- Waarschijnlijk is het je al opgevallen: als je stottert kun je wel zingen. Dat komt omdat je de tekst kent en niet meer hoeft na te denken. Zingen heeft bovendien een toonladder en een ritme.
- Als je stottert laat je spraakmotoriek het altijd afweten. Zelfs wanneer het lijkt alsof het met die motoriek goed zit, is er altijd iets in het systeem wat hapert. Zodra één minuscuul detail in het totale motorische systeem stagneert, blokkeert de stem.
- In je mind maak je dezelfde programmafoutjes als mensen die last hebben van een sociale angst. Je geeft kleine spannings-signalen af, die het stotteren verergeren. Deze signalen blijken bij iedere stotteraar net weer even iets anders.
- Ook het kijkgedrag van stotteraars vertoont veel overeenkomsten met mensen die een sociale fobie hebben. Er zijn 2 grote overeenkomsten die direct zijn af te leren.
Natuurlijke sprekerstechnieken
Sinds jaar en dag is Spreek.nl, in Nederland marktleider in presentatietrainingen. Veel politici, topmensen uit het bedrijfsleven en tv-presentatoren zijn door ons getraind in goed presenteren. Hiervoor ontwikkelde Pieter Frijters Mind-Toon-Ritme-Taal (MTRT™). Het is een spreektaal die direct doordringt in ieders mind en je ademhaling automatisch reguleert. Voor stotteraars is het een geweldige oplossing om gemakkelijker te spreken.
Specialist in stotteren oplossen
Feit is dat het je als je stottert soms lukt om vlot te spreken. Het is zaak om datzelfde vermogen actief te krijgen in situaties waarin je dat eerder nog niet lukte. Spreek.nl is gespecialiseerd om je hierin te ondersteunen.
Ben je soms in staat om volzinnen zonder haperen uit te spreken? Dan kan stotteren niet aangeboren zijn en is het geen biologisch probleem. Het heeft in dat geval niets te maken met je middenrif, een verkeerde ademhaling of met logopedie. Er is sprake van een onbewust aangeleerd controleproces in je brein, wat stotteren verergert. Aandacht richten op de spraak heeft daarom eerder de neiging om je stotteren te verergeren dan om het te verbeteren.
Mechanisch spreken
Het vraagt om een totaal andere aanpak om in iedere situatie natuurlijk te leren spreken dan logopedie, traditionele stottertherapie en therapieën die aandacht geven aan je middenrif. Met deze therapieën leer je om mechanisch te spreken.
Het kost eerder jaren dan maanden en je kunt er baat bij hebben. Met hard werken ben je uiteindelijk in staat om volzinnen uit te spreken zonder te haperen. Maar omdat mechanisch spreken onnatuurlijk klinkt zal wat je zegt niet boeiend overkomen.
Van stotteren naar natuurlijk spreken
Wil je stotteren oplossen en natuurlijk spreken, dan leer je bij Spreek.nl het tegenovergestelde van mechanisch spreken. Je wordt je bewust gemaakt van wat boeiende sprekers automatisch beter doen. Je leert technieken die je nergens anders leert om ontspannen en met emotie te spreken. Om te beginnen word je bewust bekwaam en na verloop van gaat het zelfs automatisch.
Zo leer je om te spreken zonder vooraf je zinnen te bedenken en maak je jezelf een techniek eigen waardoor alle woorden als vanzelf in je opkomen. Wat onze methodiek verder onderscheidt is dat wij de ruis in jouw mind die het stotteren triggert opsporen en wegnemen.