Trillende stem/ trillende handen
Trillende stem tijdens presentatie; het is één van de meest gehoorde klachten die mensen ervaren als zij spreken in het openbaar. Net als knikkende knieën, bevende handen en een trillende lip als zij op het podium staan. Bibberen kan een reden zijn waarom jij je niet op je gemak voelt tijdens het geven van presentaties en kan zelfs leiden tot extreme angst voor het toespreken van groepen: spreekangst. Voel jij je aangesproken door dit onderwerp? In deze blog lees je inzichten en tips die helpen.
Wanneer je last hebt van een trillende stem, trillende knieën of andere bibberende lichaamsdelen is dit voor jou waarschijnlijk dé hamvraag: Hoe houd ik mijn zenuwen en de adrenaline die door mijn lijf giert in bedwang?
Je bent hier al mee bezig lang voordat jouw presentatie begint…
Zinloze vragen en gedachten
”Hoe krijg ik mijn spanning onder controle, zodat ik niet ga trillen…
Stel je voor dat andere mensen het zien…
Wat zullen ze dan over mij denken…
Ik ga af als een gieter…
Ik sta voor paal…”
Gedachtengangen als deze nemen je volledig in beslag als je niet wilt gaan beven. Maar het zijn zinloze vragen en veronderstellingen die jij jezelf voorschotelt. Ze zijn niet helpend. Ze veroorzaken, bevestigen of vergroten alleen maar stress en angsten zoals faalangst en spreekangst.
De enige vraag die wel telt:
Om een goede presentatie te geven, is de volgende vraag wél van het grootste belang:
Welke informatie wil mijn publiek graag van mij horen en hoe vertel ik dit zo boeiend mogelijk?
En dat is dus waar jij je voortaan volledig op mag richten!
De oorzaak van een trillende stem en beven
Spanning voelen als je een presentatie geeft is doodgewoon. Sterker, je hebt spanning nodig om zo goed mogelijk voor de dag te komen!
En trillen is een van de normale symptomen als je spanning ervaart. Net zoals bijvoorbeeld een droge mond, rode vlekken, hoge ademhaling, een licht gevoel van misselijkheid, zweten en snelle hartslag symptomen van spanning zijn.
De beste sprekers ervaren spanning
Weet dat zelfs de beste sprekers met enorm veel zelfvertrouwen spanning ervaren. Zij weten dat te waarderen omdat het een prestatie verhogend effect heeft. En doordat zij spanning op de juiste wijze interpreteren geeft het hen vertrouwen in een succesvolle afloop.
Dit verergert een trillende stem en bibberen
Ben je iemand die het trillen onder controle probeert te krijgen als je voor een groep gaat spreken? Je zal gemerkt hebben dat dit niet lukt, integendeel. Je trillende stem, bevende handen, knikkende knieën of trillende lip worden er alleen maar erger van. Daardoor ga jij je nog drukker maken, waardoor het trillen opnieuw erger wordt. En zo bouwt het steeds verder op.
In plaats van het trillen weg te willen duwen, zou je dankbaar mogen zijn dat je lichaam doet wat het moet doen. Accepteer dat je even de bibbers hebt. Het is normaal als je een prestatie gaat verrichten. Trillen wordt pas een probleem, als jij er een probleem van maakt.
Het trillen gaat het snelst én vanzelf over als jij er je schouders over ophaalt en je bezig houdt met jouw boodschap en je publiek.
Wat anderen zien tijdens jouw presentatie
Wist je trouwens dat je trillen of beven zelf heel anders ervaart dan de mensen om je heen? Het komt dikwijls voor dat iemand verzucht, ‘ik stond te beven als een rietje toen ik voor de groep stond’. De gedachte dat iedereen dit heeft gezien, zorgt voor voor angst en stress.
Innerlijke horrrorfilm
In je hoofd heb je dan een hele voorstelling gemaakt van wat het publiek allemaal heeft waargenomen. Maar in werkelijkheid hebben anderen er helemaal niks van meegekregen dat je trilde en weet niemand waar jij je zo druk over maakt. Iedereen denkt gewoon positief over je en je bent het zelf die zenuwachtig wordt van een innerlijke horrorfilm die niets te maken heeft met de werkelijkheid.
Het werkelijke probleem
Kortom: een trillende stem, trillende handen, of andere vorm van trillen als je een groep toespreekt, is niet het probleem. De manier waarop je er zelf naar kijkt en op reageert, zorgt voor een onveilig gevoel, een deuk in je zelfvertrouwen, of regelrechte faalangst. Natuurlijk doe je dat niet bewust, maar juist zulke onbewuste processen hebben regelmatig tot gevolg dat onzeker zijn uitmondt in spreekangst.
Herken je dit? En wil je dat het vanaf nu anders wordt? Er zijn verschillende manieren waarop je de volgende keer met zelfvertrouwen voor een groep staat. Lees de tips maar eens hier onder en ga er mee aan de slag. Want presenteren met een gezonde spanning in plaats van angst en ongezonde stress is voor iedereen weggelegd.
Tip 1 – Neem een ontspannen houding aan
Een goed begin is het halve werk. Zorg voor een ontspannen starthouding als je een presentatie geeft. Dit betekent: hoofd rechtop houden en altijd mee bewegen in de richting waarin je kijkt. Je schouders losjes naar achteren houden (dus niet optrekken) en borst iets naar voren. Armen langs je lichaam laten hangen. Knieën van het slot. Controleer ook vooral of je tenen ontspannen zijn.
Tip 2 – Zorg voor de juiste focus
Maak contact met je omgeving tijdens je presentatie. Gebruik je ogen, neem waar door rustig om je heen te kijken. Ook al als je naar de plek loopt waar jij je presentatie mag geven. Neem de ruimte in je op. En kijk dan naar je publiek. Je richt je aandacht dus naar buiten in de volgorde van ruimte en dan pas naar mensen. Je plaatst zo alles in het juiste perspectief en dat geeft rust.
Ook tijdens het spreken blijf je naar buiten toe gericht. Je wilt immers weten of je publiek bereid is om naar je te luisteren. Je kijkt van links naar rechts langs je publiek en weer terug, enkel met als doel om te zien of ze je woorden begrijpen.
Tip 3 Dit is de juiste ademhaling
Genoeg mensen denken dat diep adem inhaleren helpt tegen spanning en angst en dus ook tegen trillen tijdens een presentatie. Starten met een diepe inademing is prima, MAAR alleen als je vervolgens eerst uitademt en op het einde van die uitademing pas begint te spreken.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb je dan echt voldoende lucht om goed te kunnen presenteren. En loopt je juist kans op hoge adem en hyperventileren als je meteen na een diepe inademing start met praten.
Tip 4 Gebruik je stem goed
Als je last hebt van een trillende stem wanneer je iets presenteren mag, heb je de neiging om zachter te gaan praten. Je wordt daar nog onzekerder van en het trillen in je stem hef je daarmee niet op.
Wat je wel helpt is om de volumeknop open te zetten: spreek harder dan je gewend bent. Wees niet bang dat je te luid overkomt. De ervaring leert dat als jij denkt dat je schreeuwt, dit door je toehoorders wordt ervaren als een normaal en goed te verstaan stemgeluid.
Samenvatting
- Het doel van een presentatie is om op een boeiende wijze informatie geven. Je wordt daar van afgeleid door aandacht te geven aan spanning en trillen en het willen controleren en stoppen ervan.
- Terwijl spanning jou tot wanhoop drijft en een negatief effect heeft op jouw presentatie, gebruiken top sprekers spanning juist als welkome opstap om beter voor de dag te komen.
- Met de tips uit dit artikel breng je de focus terug naar het doel van je presentatie en kun je voortaan het beste uit je presentaties halen.
Oefening baart kunst bij trillende stem en andere ongemakken
Ga goed met de tips aan de slag. Oefening baart kunst. Of kom oefenen bij ons in de praktijk waar je in een veilige setting meters kunt maken met presenteren en nuttige feedback krijgt.
De Spreekangst Masterclass is geknipt voor jou. Velen gingen je voor.
Lees hier de ervaringen van deelnemers aan de Spreekangst Masterclass
Liever thuis in je eigen tempo aan de slag? Kies voor online training Afrekenen met Spreekangst.
Voor jongeren zijn er speciale trainingen:
Ga naar Zelfverzekerd Presenteren voor Jongeren
Ga naar Online Afrekenen met Spreekangst voor Jongeren